latinica  ћирилица
18/03/2017 |  10:59 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

FBiH- Za sprovođenje presude Međunarodnog suda pravde 395.000 KM

Vlada Federacije BiH je, dan nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio bošnjački zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, izdvojila 395.000 KM za sprovođenje presude, piše portal Kliks.

Riječ je o dokumentu "Odluka o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih kapitalnih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2017. godinu", koji je Vlada FBiH usvojila 10. marta, a koji je objavljen u Službenim novinama FBiH i usvojen na prijedlog ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače.

U tački šest koja glasi "Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Transfer Savezu logoraša BiH - Projekat provođenja Odluke MSP", Vlada FBiH dodijelila je 180.000 KM za finansiranje rada Saveza logoraša BiH na projektu sprovođenja odluke Međunarodnog suda pravde.

Za sprovođenje odluka Međunarodnog suda pravde, Vlada FBiH pomogla je sa 130.000 KM Istraživačko-dokumentacione aktivnosti i zaštitu žrtava rata, kao i djelovanje Hrvatskog udruženja logoraša Domovinskog rata u BiH sa 85.000 KM.

Portal navodi da izvršna vlast nije objasnila građanima na šta će konkretno biti trošen novac poreskih obveznika FBiH, odnosno šta tačno podrazumijeva pod "sprovođenjem presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu".

Izvor: SRNA