latinica  ћирилица
18/03/2017 |  13:14 | Autor: RTRS

Zajednička akcija, ljudska prava i solidarnost - Odgovor na migrantsku krizu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crndak rekao je danas na Kran Montana forumu u Maroku da bi odgovor na migrantsku krizu trebalo da bude zasnovan na tri ključna elementa - poštovanje ljudskih prava, zajednička akcija i solidarnost.
Igor Crnadak - Foto: SRNA
Igor CrnadakFoto: SRNA

Crnadak se obratio učesnicima panela "Fenomen migracija prema Evropi" koji se pod pokroviteljstvom kralja Mohameda Šestog održava u gradu Dahla u Maroku.

Na panelu je raspravljano o načinima unapređenja globalne bezbjedosti koja je "poljuljana" procesom migracija, te o poboljšanju društvenog i privrednog razvoja kao osnovama za prevenciju egzodusa migranata.

Ministar inostranih poslova BiH govorio je o migrantskoj krizi u regionu Mediterana i Evrope i naglasio da je u predstojećem periodu moguć porast migracija, što bi moglo dovesti do "problema i iskušenja na državnim granicama".

"Kako bi se nosili s tim problemom, moramo djelovati odgovorno i imati na umu da je život migranata prioritet", rekao je Crnadak, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Crnadak je poručio da se BiH ne nalazi na zapadnobalkanskoj ruti izbjeglica i da nije bila direktno pogođena ovom krizom, ali da se ponaša odgovorno i ostvaruje značajnu saradnju sa drugim zemljama u regionu.

BiH je formirala i posebno tijelo od predstavnika nadležnih ministarstava i agencija, koje je spremno da u najkraćem roku reaguje u slučaju eskalacije krize.

Izvor: Srna