latinica  ћирилица
18/03/2017 |  14:42 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Rusi žele samo u upravu Agrokora

Klupko finansijskog kraha Agrokora nastavlja da se otpetljava. Blumberg je dobio službenu potvrdu onoga što je juče neslužbeno najavljivao - Sberbanka želi da preuzme upravljanje u Agrokoru.
Agrokor (Foto: progressive.com.hr) -
Agrokor (Foto: progressive.com.hr)

Zamjenik direktora ruske Sberbanke Maksim Poletajev potvrdio je za Blumberg da će se ta banka, zajedno s ostalim  Agrokorovim povjeriocima sastati da bi raspravili o postavljanju svojih ljudi u upravljačka tijela hrvatske kompanije.

Tema razgovora je i tromjesečni plan za likvidnost Agrokora koji bi trebalo da bude odobren ovih dana.

Poletajev je naveo da povjerici traže kontrolu nad trenutnim operacijama Agrokora, kako bi mogli da na vrijeme reaguju na eventualne promjene. Naveo je i da pokušava da razumije zašto je kompanija sa tako stabilnim rezultatima i rastom u prošlosti došla do ovakve krize likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala probleme sa dobavljačima.

Ipak, Rusi tvrde kako ne žele da preuzmu Agrokor.

Agrokoru najveći finansijski izazov predstavlja otplata PIK kredita koji se otplaćuju odjednom, a za njega garantuju Todorićeve dionice u njegovoj holandskoj kompaniji.

Vlasnici PIK-a u slučaju nemogućnosti naplate odmah preuzimaju preko te kompanije kontrolu nad Todorićevim koncernom. PIK dolazi na naplatu sljedeće godine i ako se toj grupu povjerilaca tri mjeseca prije maja ne ispalte dugovanja, automatski se Agrokoru aktivira naplata drugih, prolongiranih kredita.

Sberbank i VTB bank koje su dale kredit Agrokoru od 1,3 milijarde evra kontroliše ruska država, dok su kupci PIK obveznica dominantno američki hedž fondovi i zapadni penzijski fondovi.

Izvor: Indeks