latinica  ћирилица
18/03/2017 |  16:29 ⇒ 19/03/2017 | 09:33 | Autor: RTRS

Kako će i kada biti završena sukcesija milionske imovine SFRЈ? (VIDEO)

Јedna od najvažnijih regionalnih tema je podjela izuzetno vrijedne imovine bivše SFRЈ.
Sukcesija imovine bivše SFRЈ - Foto: RTRS
Sukcesija imovine bivše SFRЈFoto: RTRS

Podjela 51 nekretnine, vrijednosti više od 110 miliona dolara, trebalo bi da bude u fokusu novog sastanka o sukcesiji predstavnika država nastalih raspadom bivše Јugoslavije, koji bi uskoro trebalo da bude održan u Beogradu. Od 123 nekretnine koje je SFRЈ koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva do sada su podijeljena 72 objekta.

O podjeli imovine bivše SFRЈ godinama se priča, a posao je još daleko od završenog. Najviše se odmaklo u Aneksu 2 koji tretira diplomatsko-konzularnu imovinu i do sada su od podijeljenih objekata, BiH i Slovenija dobile po 10, Srbija 30, Hrvatska 18, a Makedonija 4 objekta.

- Komitet radi na principu potpunog konsenzusa, tako da ništa nije dogovoreno dok svi nisu pristali na određen dogovor, tako da BiH niti može išta više niti išta manje zadovoljnija od drugih - kaže Lazar Mrkić, ambasador BiH u Srbiji.

Savjet ministara nedavno je i formalno dao saglasnost na dogovor zajedničkog odbora za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine, koji je prošle godine dogovorio da se objekti za koje nije zainteresovana nijedna zemlja nasljednica, prodaju.

Riječ je o objektima ambasada i konzulata bivše SFRЈ u Bonu, Bernu, Tokiju i Njujorku, uključujući šestosobni apartman na Menhetnu. Postupak prodaje vodi Slovenija, a o procijenjenoj vrijednosti spekuliše se ciframa od 42 do 80 miliona dolara. Za koliko god se proda, BiH pripada 15 odsto.

Istovremeno, u Srbiji je fokus na objektima u gradovima država sa kojima nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, kao što su nekretnine u Adis Abebi, Nju Delhiju ili Moskvi.

- Ono što je za nas bilo izuzetno važno i zašto smo insistirali da se, na primjer Moskva i Nju Delhi, posebno tretiraju je pitanje reciprociteta, jer je Srbija na osnovu sporazuma koji su bili potpisani dala određene objekte u Beogradu i jednoj i drugoj strani i mi insistiramo da se pitanje reciprociteta, onoga što smo mi dali jedni drugima uzme u obzir - ističe Veljko Odalović, generalni sekretar ministarstva inostranih poslova Srbije.

Sukcesija imovine bivše SFRЈ precizirana je kroz sedam aneksa, a osim diplomatsko-konzularne imovine tu je pokretna i nepokretna imovina, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatna svojina.