latinica  ћирилица
18/03/2017 |  20:10 | Autor: RTRS

Predsjednika Srbije bira 6.724.172 glasača

Republička izborna komisija utvrdila je da je ukupan broj birača na izborima za predsjednika Srbije 6.724.172.
Izbori u Srbiji (Foto:Blic / RAS Srbija) -
Izbori u Srbiji (Foto:Blic / RAS Srbija)

RIK je utvrdila da će za izbore za predsjednika Srbije 2. aprila biti štampano 6.757.793 glasačka listića.

Taj broj obuhvata ukupan broj birača na dan 17. marta i 33.621 kao rezervu glasačkih listića, što je 0,5 odsto od ukupnog broja birača u Srbiji.

Obje ove odluke biće objavljene u Službenom glasniku, a RIK je na sjednici donijela odluku o određivanju vremena početka i završetka glasanja na izborima za predsjednika Srbije na biračkim mjestima u inostranstvu.

Na biračkim mjestima u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Јužnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj i Švedskoj, glasanje će biti obavljeno 2. aprila od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu.

Glasanje će na biračkim mjestima u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD biti obavljeno 1. aprila od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu.

U odluci se navodi da se rezultati glasanja na biračkim mjestima u inostranstvu ne smiju javno saopštavati niti isticati na biračkom mjestu prije završetka glasanja u Srbiji.

U ponoć je zaključen birački spisak, a Republička izborna komisija je za predsjedničke izbore ranije potvrdila 11 kandidata.

Izvor: SRNA