latinica  ћирилица
18/03/2017 |  20:25 | Autor: RTRS

Nijemci potrošili 88 milijardi evra na putovanja i odmore

Uprkos strahu od terorizma, Nijemci su prošle godine potrošili rekordnih 88 milijardi evra na turistička putovanja i odmor.

To pokazuju podaci Istraživačkog društva za odmore i putovanja (FUR), predstavljeni na sajmu turizma u Berlinu.

Želja za putovanjima i planovi za odmore su i dalje veoma veliki kod Nijemaca - i u ovoj godini čak 69 odsto njih planira odlazak na odmor, svega 12 odsto kaže da neće putovati, a ostali još nisu donijeli odluku.

Terorizam nije uticao toliko na odluku da se putuje, koliko na izbor destinacije. Tako je čak 38 odsto Nijemaca reklo da je taj svjetski problem ukalkulisalo u svoje turističke ciljeve, pa je tako prošle godine Tursku posjetilo 23 odsto Nijemaca manje nego 2015. godine, a sjevernu Afriku čak 29 odsto manje. Čak je i interesovanje Nijemaca za ljetovanje u Francuskoj bilo znatno manje.

Nijemci, izgleda, ponovo otkrivaju ljepote svoje zemlje, ali i susjednih i drugih evropskih zemalja, pa su tako Njemačka, Austrija, Španija i Grčka "profitirale" od straha od terorizma.

Njemačka je 2016. bila najomiljeniji turistički cilj svojih državljana - čak 30 odsto njih je svoje odmore kratke i duže od pet dana provodilo upravo u domovini, a posebno je omiljena bivša istočno-njemačka pokrajina Meklenburg - Prednja Pomeranija, smještena na obalama Baltika i granici prema Poljskoj.

Španija je i dalje najomiljenija inostrana turistička destinacija Nijemaca - prošle godine je tamo 14,8 odsto njih provodilo svoje odmore, nešto više nego 2015. godine. Za Španijom slijedi Italija sa nepromijenjenih 8,2 odsto, zatim Turska sa 5,6 odsto, Austrija 4,6 odsto i Grčka u kojoj se lane odmaralo 3,5 odsto Nijemaca.

Nijemci, ekonomski najmoćniji u Evropskoj uniji su, svjetski putnici i za njih odmor, najavljen uredno kod poslodavca još na početku godine, predstavlja neku vrstu "svetinje" u koju se bez velike muke ne dira, niti se ona bagatelno rasipa.

Šestondjeljni školski raspust, koji u svih 16 njemačkih pokrajina, uvijek počinje različitog datuma, uvijek izaziva, i adrenalin i stres.

Posebni doživljaj početka sezone odmora i turističke moći Nijemaca je u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini, Sjevernoj -Rajni Vestfaliji, pošto tu živi oko 18 miliona ljudi, među kojima i oko 2,5 miliona školske djece. Na početku školskog raspusta počinju i putovanja - svim prevoznim sredstvima i u svim pravcima - od odlaska tetki u Kirhelen, preko omiljenih destinacija Baltika i Tirola, do još omiljenijih toplih, južnih mora i atraktivnih gradova.

Sezona ljetnjih odmora u Njemačkoj bi, možda, moglo biti i "peto godišnje doba", kada Nijemci, uglavnom neopterećeni egzistencijalnim mukama o prehranjivanju porodica, kreću "punim gasom", Njemačka "predahne", politički Berlin utihne, a kilometarske kolone disciplinovanih vozača na putevima predstavljaju realnost, koja se ne može ni preteći, ni zaobići.

Izvor: Tanjug