latinica  ћирилица
19/03/2017 |  11:24 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Brčko- Poboljšati mjere za tuđu njegu (VIDEO)

U Brčkom se za tuđu njegu godišnje izdvaja 2,1 milion KM, ali kriterijumi za određivanje pojedinačnih iznosa nisu usklađeni sa potrebama korisnika. Posebno je to na štetu onih koji ne mogu bez ove pomoći.
Tuđa njega - socijalne mjere - Foto: RTRS
Tuđa njega - socijalne mjereFoto: RTRS

Vlada zbog toga priprema mjere kojima bi Zakon o zaštiti socijalno ugroženih bio poboljšan. Takođe bi novim mjerama i iznosi za tuđu njegu bili mnogo veći, jer su trenutno najmanji u BiH.

Mariju Ivčevu su mnoge bolesti prikovale uz krevet, pa je mjesečna pomoć od 160 maraka, nedovoljna. U zimskim danima joj od te pomoći, kako kaže, skoro ništa ne ostaje.

Ona kaže da mora svakog mjeseca da posudi novac da bi mogla pribaviti sve što joj je potrebno, jer ima brojne zdravstvene probleme, kao što je šećerna bolest, a uz to je i srčani bolesnik, te ima dijagnozu encelopatije i Parkinsovu bolest.

Mnogo je problema jer korisnici često traže fizičnu pomoć od drugih, koju ne mogu dobiti, bez obzira što za to imaju određena sredstava. Dobar primjer za ovo je model Crvenog krsta Švajcarske, sa kojim su se nadležni u Brčkom upoznali. Građani bi u tom modelu djelimično učestvovali u finansiranju tima od 10 do 15 ljudi.

Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta Brčko, kaže da je to slično organizovano kao u patronažnoj službi, s tim da se nude i druge vrste pomoći u smislu da treba nešto očistiti, kupiti hljeb, mlijeko, lijekove i slično.

Tuđa njega od 67 do 115 KM, najmanja je u BiH. Ni budžetska sredstva od dva miliona maraka za ovaj vid pomoći nisu dovoljna, niti su pravilno raspoređena, prema nivou bolesti korisnika. Zato je Vlada distrikta pripremila nove mjere, usklađene sa stepenom umanjene aktivnosti korisnika.

Sabrija Čandić, šef odjeljenja za zdravstvo u Brčkom, kaže da je potrebno na neki način doći do pravilnije raspodjele tih sredstava prema težini stanja pojedinih ljudi koji su u određenom stanju socijalne potrebe.

Nove smjernice i mjere se dorađuju, a ovih dana biće proslijeđene Vladi, i Skupštini na usvajanje.