latinica  ћирилица
19/03/2017 |  12:18 ⇒ 20/03/2017 | 09:22 | Autor: RTRS

Izbori za članove savjeta MZ; Banjalučki SNSD proglasio ubjedljivu pobjedu (VIDEO)

U Banjaluci, Prijedoru i Trebinju danas su održani izbori za članove savjeta mjesnih zajednica. Na području grada Banjaluka izbori su održani u svih 57 mjesnih zajednica, u Prijedoru u 49 savjeta mjesnih zajednica grada, dok će Trebinje izabrati ukupno 112 članova savjeta.
Izbori Banjaluka - Foto: RTRS
Izbori BanjalukaFoto: RTRS

Banjalučki SNSD proglasio je večeras ubjedljivu pobjedu i na ovim izborima u Banjaluci.

U Banjaluci se glasalo putem otvorenih lista, poimenično za kandidate. Za oko 1.020 kandidata za članove savjeta mjesnih zajednica, glasalo je oko 22.000 Banjalučana.

Na više od pola prebrojanih biračkih mjesta, imamo negdje i do 90 odsto glasova", rekao je Radojičić večeras novinarima u Banjaluci.

On je istakao da SNSD u ovom momentu vodi u Pobrđu, Ljubačevu, Bronzanom Majdanu, Kočićevom vijencu, Drakuliću, Paprikovcu, Obilićevu jedan i dva, Stratinskoj, Kmećanima, Česmi, Novoj Varoši, Rosuljama, Centru dva, Boriku dva, Šimićima, Laušu jedan i dva, Mišinom Hanu, Bočcu, Saračici, Donjim Kolima, Kolima i Lazarevu.

"To je ukupno oko 154 od oko 170 mjesta u savjetima mjesnih zajednica, što je više nego uvjerljivo. Nešto mjesta su osvojili kandidati iz Ujedinjene Srpske, a opozicije gotovo da i nema", rekao je Radojičić.

On je precizirao da se odazvalo 22.000 birača, pogotovo na seoskom području, kao i na lokalnim izborima.

"Ovi izbori su pokazali i da se bez velike kampanje i oglašavanja 22.000 Banjalučana odazvalo na glasanje. Izbori su protekli mirno i uredno, bez ikakvih incidenata i problema", zaključio je Radojičić.

Radojičić je ranije danas izjavio da očekuje da svih 57 mjesnih zajednica na području grada dobije nove savjete i da će Banjaluka imati vrijedne ljude koji će taj posao obavljati uspješno u naredne četiri godine, jer mjesne zajednice predstavljaju važnu "kopču" između građana i gradske uprave.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić (Foto: RTRS)

"Predstavnici mjesnih zajednica su u direktnoj vezi sa ljudima, uglavnom kada je riječ o komunalnim problemima. Oni na licu mjesta određuju prioritete i probleme građana", istakao je Radojičić.

 

Gradonačelnik Banjaluke rekao je da, kada grad formira budžet i godišnje programe, redovno ima konsultacije sa predstavnicima mjesnih zajednica kada je riječ o izboru komunalnih i infrastrukturnih prioriteta.

Prijedor: Izbori protekli bez problema

Predsjednika Gradske izborne komisije u Prijedoru Željko Škondrić rekao je da je na današnje izbore za članove savjeta mjesnih zajednica izašao dovoljan broj glasača i da su oni protekli bez problema. On je na konfereniji za novinare rekao da je u 16.00 časova zatvoreno svih 59 biračkih mjesta i da Gradska izborna komisija nije primila ijedan pismeni prigovor na rad biračkih odbora ili regularnost izbornog procesa.

"Možemo reći da su izbori validni u svih 49 mjesnih zajednica odnosno izašao je dovoljan broj glasača da izbore iz tog razloga ne moramo ponavljati", istakao je Škondrić.

On je dodao da to znači da je u mjesnim zajednicama do 1.000 upisanih glasača bilo potrebno najmanje 10 odsto, a ne manje od 25 glasača i taj broj je u njima ostvaren.

"Isto tako u mjesnim zajednicama od 1.000 do 5.000 glasača bilo je potrebno da izađe 100 birača i u tri mjesne zajednice gdje je preko 5.000 glasača bilo je potrebna izlaznost od 150 birača", rekao je Škondrić.

On je potvrdio da je u svima njima taj kriterijum ispunjen tako da, što se tiče izlaznosti, neće biti ponavljanja izbora.

"Birački odbori trenutno broje glasove, koje unose u obrasce, a onda slijedi u večernjim časovima predaja izbornog materijala u zgradi pozorišta nakon čega ćemo već u jutarnjim časovima imati prve rezultate za sve mjesne zajednice", rekao je Škondrić.

On je pojasnio da, prema uputstvima koje je donijela republička Izborna komisija, narednih dana slijedi objavljivanje preliminarnih rezulatata, a u roku od 24 časa ukoliko ne bude prigovora na regularnost izbora, objavljivanje konačnih rezultata.

Na ovim izborima pravo glasa imalo je 85.682 građanina Prijedora.

Svoje kandidate istaklo je sedam političkih partija, 15 udruženja i 13 grupa građana sa ukupno 581 kandidatom koji će učestvovati u nadmetanju za 307 funkcija u savjetima mjesnih zajednica.

Izvor: RTRS/SRNA