latinica  ћирилица
19/03/2017 |  13:38 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Otvoren obnovljeni Muzej Јovana Cvijića

U Beogradu je danas svečano otvoreno obnovljeno zdanje Muzeja Јovana Cvijića.
Muzej Јovana Cvijića - Foto: TANЈUG
Muzej Јovana CvijićaFoto: TANЈUG

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će građani u narednom periodu imati mogućnost da na sajtu grada glasaju za naziv galerije, koja je otvorena u sklopu adaptirane zgrade. Istakao je da je grad obezbijedio novac kako bi se sačuvalo i javnosti predstavilo i 1.500 predmeta od izuzetnog značaja.

Skupština Grada je finansirala kompletnu rekonstrukciju Muzeja, građevinski radovi su počeli u maju 2015. godine, a završeni su prošle godine u junu, nakon čega su krenuli radovi na restauraciji, a ukupna vrijednost radova je 26,5 miliona dinara.

Ovo je jedna od rijetkih kuća koja ima sačuvano zidno slikarstvo, nekada je bilo sedam oslikanih prostorija, dok su danas restauracijom sačuvane tri.

Gradonačelnik je naglasio da će grad nastaviti da obnavlja sve objekte Muzeja Grada. Od dva velika projekta prvi je izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vijencu. Do kraja godine biće sređene sve fasade sa dekorativnim osvjetljenjem, obnovljena kaldrma i trotoari i taj dio Beograda biće kulturna cjelina.

Drugi projekat je zgrada Muzeja Grada Beograda. Mali je naveo da se traže projektanti za glavni projekat i da će ubrzo početi radovi.

Muzej Јovana Cvijića je otvoren 1968. godine, a u novom zdanju urađene su kompletno nove instalacije, daljinsko grijanje, fasada, izgrađen je pomoćni objekat u dvorištu, kao i galerija u podrumu zgrade.

Izvor: Tanjug