latinica  ћирилица
19/03/2017 |  15:42 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Nove sankcije za BiH- U pozadini pokušaj prenosa nadležnosti (VIDEO)

Nove sankcije za BiH- od 1. aprila ponovo će biti uvedene sankcije energetske zajednice, i to nakon što su ukinute oktobra prošle godine.
Gas - Foto: RTRS
GasFoto: RTRS

Razlog je nepostojanje dogovora o jedinstvenom regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa. Tako bi BiH mogla da izgubi milione evra namijenjene ovom sektoru i učešće u evropskim energetskim projektima.

Sa istim sankcijama BiH se suočila još 2015. godine, da bi, uz pretpostavku postizanja dogovora o spornim odredbama zakona, one bile privremeno ukinute. Dogovor je izostao.

- Sankcije su bile uvedene još na pretprošlom ministarskom savjetu u Tirani 2015. godine, ali su prošle godine privremeno prekinute jer se računalo da će BiH ispuniti svoje obaveze do kraja marta ove godine - rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јanez Kopač.

Iz Republike Srpske poručuju - spremni smo na dogovor, ali konačno rješenje mora biti u skladu s ustavnim nadležnostima entiteta.

- Ne vidim tu krivicu Republike Srpske. Mi smo jasno rekli kakav je naš odnos generalno prema svemu što treba da se "uokviri" ili da se donese na nivou BiH, a to jeste da Srpska mora biti vidljiva u svakom dokumentu, u svim aktivnostima, uopšte u svemu što se dešava - navela je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Tekst spornog zakona o regulatoru čeka na pozitivno mišljenje entiteta, pa onda i raspravu u Parlamentarnoj skupštini BiH, a rok koji je postavila Energetska zajednica je pred istekom. Јedinstven zakon ne bi smio da krši ustavne nadležnosti entiteta, poručeno je iz Republike Srpske.

Saznajemo da je problem i nastao zbog rezervi federalne strane prema ponuđenim rješenjima i pokušaja da se na bh. nivou usvoji Zakon o energetici. On bi uredio i oblast gasa, a to je sada u isključivoj nadležnosti entiteta.