latinica  ћирилица
19/03/2017 |  15:57 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Centar Bijeljine postaje gradilište (VIDEO)

Centar Bijeljine postaje veliko gradilište. Konačno je usvojen Regulacioni plan centra na koji su godinama čekali vlasnici privatnih parcela, ali i gradska uprava. Sve bi se trebalo pozitivno odraziti na gradski budžet.
Regulacioni plan Bijeljina - Foto: RTRS
Regulacioni plan BijeljinaFoto: RTRS

Regulacionim planom centra grada Bijeljina obuhvaćeno je oko 70 hektara najskupljeg građevinskog zemljišta. Nove višespratnice zamijeniće prizemne porodične kuće i oronule objekte. Stambeno-poslovnu izgradnju pratiće i odgovarajuća infrastruktura.

Prema riječima Miladina Rakića, načelnika Odjeljenja za urbanizam i prostorno planiranje, predviđenasu dva kružna toka koja će, u sklopu projekta ORIO, biti izgrađena ove ili naredne godine.

Planeri kažu da su uradili dobar posao kako bi uskladili i želje vlasnika parcela i zahtjeve struke, ali dinamiku izgradnje ne prate i rokovi, što je manjkavost domaće zakonske regulative.

- Ne mogu se natjerati vlasnici zemljišta da privode trajnoj namjeni zemljište koje je predviđeno regulacionim planom, tako da sve dok ne dobijemo takav instrument imaćemo stanje da među stambenim objektima imamo stare individulane objekte - navodi Stevan Čukić, dipl. prostorni planer Direkcije za izgradnju grada.

Usamljeni među višespratnicama, ali ne svojom voljom, ostaće i vlasnici objekata koje štiti Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske. Tako je porodica Stanković zatočena u prividnu privilegiju zbog koje su, kažu, samo na gubitku koji se mjeri stotinama hiljada KM.

Mišo Stanković ističe da su potrebna sredstva za ulaganje za renoviranje kuće.

A kvadrati u centru Bijeljine su sve više na cijeni.

- Ne postoji dovoljno stanova, oni koji dolaze u Bijeljinu ne mogu naći stan, a nekome možda nije ni jasno s obzirom sa je Bijeljina toliko izgrađena - navodi Rakić.

S obzirom da je problem saobraćajne prezasićenosti centra grada već prisutan, neizvjesno je da li će planiranih pet do šest javnih parkirališta i garaža biti dovoljno. Nove trgove i parkove nismo pomenuli, jer ih i nema u novom Regulacionom planu centra Bijeljine.