latinica  ћирилица
19/03/2017 |  16:03 ⇒ 20/03/2017 | 13:54 | Autor: RTRS

Odgođena sjednica Doma naroda PS BiH (VIDEO)

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je trebalo da bude održana danas u Sarajevu, odgođena je zbog nedostatka kvoruma.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak izjavio je novinarima da su tri delegata iz iz reda srpskog naroda potvrdila sekretaru Doma da neće doći i da prema tome ne postoje uslovi za održavanje sjednice.

"Oni su samo rekli da neće doći ne obrazlažući detaljnije razloge", naveo je Čolak.

On je rekao da će naknadno biti zakazana nova sjednica.

Čolak je ranije danas rekao novinarima da je njegov zamjenik Ognjen Tadić informisao članove Kolegijuma Doma naroda da su ga delegati iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović i Sredoje Nović iz SNSD-a obavijestili da oni i Dragutin Rodić iz DNS-a neće doći na današnju sjednicu.

"Vidjećemo da li je ovo samo nedolazak na ovu sjednicu ili je nešto što može da bude zabrinjavajuće. Ukoliko bi ovakva praksa bila nastavljena bilo bi to zabrinjavajuće jer bi to blokiralo rad Doma naroda", rekao je Čolak.

On je pojasnio da je kvorum za rad Doma naroda propisan Poslovnikom Doma i Ustavom BiH i da predviđa da je potrebno da sjednici prisustvuje devet od 15 delegata i to po tri iz svakog od tri konstitutivna naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata da bi Dom radio i odlučivao.

"Ukoliko te pretpostavke nisu ispunjene, Dom ne može početi rad", istakao je Čolak.

On je naveo da jutros nije održana ni sjednica Ustavno-pravne komisije Doma naroda i još neke sjednice nadležnih komisija.

Tadić je juče izjavio Srni da sjednica ovog doma neće biti održana, s obzirom na to da je obaviješten da neće prisustvovati tri od pet delegata iz kluba srpskog naroda.

On je naveo da su ga Nović i Radmanović informisali da oni i Rodić neće doći na sjednicu Doma naroda.

Srpski delegat u Domu naroda Paralamentarne Skupštine BiH Dragutin Rodić iz DNS-a, potvrdio je juče za RTRS da neće doći na sjednicu, o čemu je Kolegijum obaviješten.

To je stav SNSD-a i DNS-a i u skladu je sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, dodao je Rodić. Na sjednici se, sasvim izvjesno, neće pojaviti ni SNSD-ovi delegati Sredoje Nović i Nebojša Radmanović, tako da nedolaskom tri srpska delegata nema kvoruma za sjednicu.

U Klubu Srba su i delegati SDS-a Ognjen Tadić i Darko Babalj. Podsjećamo, zbog krize koju je izazvao Bakir Izetbegović neustavnim potezom podnošenja zahtjeva za reviziju, posljednjoj sjednici Predstavničkog doma sedmog marta nisu prisustvovali poslanici SNSD, dok su SDS-ovi prisustvovali, ali nisu glasali.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić smatra da sutra u Sarajevu neće biti održana sjednica ovog doma s obzirom na to da je obaviješten da joj neće prisustvovati tri od pet delegata iz kluba srpskog naroda.

Tadić je potvrdio za Srnu da su ga kontaktirali delagati Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a, te informisali da oni i Dragutin Rodić sutra neće doći na sjednicu Doma naroda.

Prema njegovim riječima, ukoliko Nović, Radmanović i Rodić ne dođu na sjednicu, neće biti kvoruma, pa tako ni sjednice.

Prema predloženom dnevnom redu, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da sutra u prvom čitanju i po skraćenom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

SOFTIĆ: ZABRINjAVAЈUĆE NEODRŽAVANjE DANAŠNjE SЈEDNICE

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić smatra da je zabrinjavajuće to što danas nije održana sjednica ovog doma.
Softić je rekao novinarima da je način na koji su tri delegata iz reda srpskog naroda izostala sa sjednice u najmanju ruku zbunjujući, jer nisu najavili odsustvo, a nisu ni tražili, kao delegati u Domu naroda, bilo kakvo odgađanje sjednice.

"Mi, praktično, ne znamo ni razloge zbog kojih nisu došli. Iznenađuje me način na koji su nas sve doveli pred svršen čin i što su to uradili bez ikakvog obrazloženja", naveo je Softić.

On je dodao da će na narednoj sjednici biti razgovarano o ovoj temi i da će se vidjeti šta su razlozi, da li su političke prirode ili se nešto drugo dogodilo.

Dodao je da će u narednih nekoliko dana sigurno imati i politička izjašnjenja u vezi sa ovim što se danas dogodilo.

Softić je naveo da je moguće razloge nedolaska saznao iz medija, odnosno da je to zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

"Klub Bošnjaka jutros je održao sjednicu i u narednom periodu nećemo prihvatiti nikakvu vrstu ultimatuma, niti ucjene za održavanje sjednica", rekao je Softić.

Na novinarsko pitanje da li će delegati koji nisu došli na sjednicu biti, na neki način, sankcionisani, Softić kaže da nema poslovničke mogućnosti da budu sankcionisani za nedolazak na jednu sjednicu.

"Na narednoj sjednici, na narednom Kolegijumu, razgovaraćemo o ovoj temi i vidjećemo šta su razlozi za ovo, da li su oni političke prirode ili ima nešto drugo što se dogodilo danas u vezi sa njihovim nedolaskom", naveo je Softić, koji smatra da postoje neki dublji politički razlozi zašto se ovo događa.

Upitan šta ako potraje ova situacija, Softić je odgovorio da je to pitanje za lidere političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH.

Izvor: RTRS/SRNA