latinica  ћирилица
19/03/2017 |  17:55 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Balkanska carinska unija - utopija ili realnost? (VIDEO)

Balkanska carinska unija mogla bi da zamijeni CEFTA sporazum, makar ako se pita inicijatora - Srbiju. Aleksandar Vučić i danas je ponovio da ne odustaje od ideje stvaranja svojevrsne ekonomske unije u regionu. Vučić se oslanja na podršku BiH, a Evropska unija za sada načelno podržava ideju, ali do realizacije ima još mnogo da se radi.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Zemlje regiona mogle bi uskoro, ukoliko se realizuje ideja carinske unije, da stvore svojevrsnu malu Evropsku uniju. Naravno, ukoliko to dopusti ona velika. Ideja Aleksandra Vučića je da na Zapadnom Balkanu države ukinu međusobne carine i kvantitativna ograničenja za promet robe, te zajednički odrede carinsku stopu za izvoz u zemlje koje nisu članice. BiH je, kaže Vučić, dala zeleno svjetlo njegovoj ideji, kao i Makedonija.

- To znači da kad izvozimo mlijeko i sir ili uvozimo mlijeko i sir, ko god to da radi, ne čeka po 24 sata na granici, nema administracije i birokratije, ne maltretirate vozače, imate sedam odsto manje operativne troškove ukoliko takvih zastoja nemate - navodi Vučić.

Tržište Zapadnog Balkana ima 20 miliona ljudi, ali se trenutno ne ostvaruje puni izvozni kapacitet zemalja regiona, zbog raznih ograničenja. BiH sada, prema nekim procjenama, izvozi 33 odsto manje proizvoda nego što bi mogla. Ipak, da bi ekonomija bila moguća, prvo se mora riješiti - politika.

- Preduslov za razvijanje tako velike ideje jeste, prije svega, stabilnost regiona, predvidivost na duge staze i "resetovanje naše zaostavštine iz nedavne prošlosti" - smatra ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Privrednici regiona navijaju da se Carinska unija realizuje.

- Ovo je velika stvar i za nas i za privredu. To je nešto o čemu razgovaramo protekle dvije godine u okviru foruma, razgovaraju privrednici o takvoj potrebi i jako je dobro kada vidimo da političari preuzimaju inicijativu, prepoznaju i pokušaju da je sprovedu - ističe Marko Čadež iz Privredne komore Srbije.

Јohanes Han podržao je ideju srpskog premijera i smatra da bi ekonomsko udruživanje mnogo pomoglo zemljama regiona. A šta bi sve konkretno mogla da donese Balkanska carinska unija, trebalo bi da bude definisano do jula, kada će se u Trstu održati samit zemalja Balkana.