latinica  ћирилица
20/03/2017 |  09:04 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

Fungo: Rosu može da se kreće po cijelom Kosovu

Komandant Kfora italijanski general Đovani Fungo kaže da pripadnici Specijalne kosovske policijske jedinice - Rosu mogu da se kreću po cijelom Kosovu bez odobrenja Kfora.
Đovani Fungo - Foto: RTS
Đovani FungoFoto: RTS

"Na osnovu Briselskog sporazuma iz 2013. godine, između Beograda i Prištine, institucije Kosova nisu obavezni da od Kfora traže odobrenje za kretanje njihovih policijskih snaga širom teritorije Kosova", rekao je Fungo.

Na pitanje da li Kfor može sa 4.000 vojnika da zaštiti Srbe na Kosovu, kada nije sa 50.000 tokom martovskog pogroma, Fungo je rekao da će Kfor nastaviti da sprovodi redovne procjene bezbjednosti kako bi utvrdio da li je neophodno da preduzima bilo kakve mjere.

On je za "Politiku" izjavio da, ukoliko mandat Kosovskih bezbjednosnih snaga evoluira na način kao što prelaže Priština, onda će NATO morati da preispita nivo svoje posvećenosti, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da Kfor ne zalazi u kampove "Islamske države" na Kosovu, Fungo je naveo da mandat Kfora ne obuhvata borbu protiv terorizma na Kosovu i Metohiji, ali da je spreman da reaguje na bilo koju prijetnju.

On je rekao da su sva nasilna djela za osudu i neprihvatljiva, ali da se situacija znatno poboljšala, kao i bezbjednosna situacija u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Fungo tvrdi da je znatno smanjen broj međuetničkih incidenata, tako da vojnici Kfora nadziru još samo pravoslani manastir Dečani, dok su ostali objekti Srpske pravoslavne crkve, za koje se smatralo da su pod rizikom, pod zaštitom policije.

Na pitanje da li će baza "Bondstil" biti samo jedna od bivših poligona Kfora i da li će biti ostavljena vlastima u Prištini, kao baza "Montejt", Fungo je rekao da je smanjenje snaga Kfora i ostavljanje bilo kakve opreme na terenu predmet odlučivanja i pažljive analize Sjevernoatlantskog savjeta.

Izvor: SRNA