latinica  ћирилица
20/03/2017 |  09:15 | Autor: RTRS

Sjeverna Koreja testirala raketni motor, Amerika upozorila na vojnu operaciju

Najnovije testiranje raketnog motora u Sjevernoj Koreji pokazalo je "značajan napredak" programa razvoja projektila, objavio je službeni Seul.

Raketni motor "uspješno" je testiran, izvijestili su državni mediji, a test je očigledno tempiran kako bi se vremenski podudario s posjetom američkog državnog tajnika Reksa Tilersona Aziji, napominje agencija AFP.

Testiranje raketnog motora nadovezalo se na niz sličnih poteza Pjongjanga u posljednje vrijeme, uključujući ispaljivanje četiri projektila u istočnom dijelu zemlje, koje je prikazano kao vježba napada na američke vojne baze u Јapanu.

"Smatra se da je najnoviji test pokazao značajan napredak u funkcioniranju motora", kazao je novinarima portparol južnokorejskog ministarstva odbrane.

"Potrebne su ipak dodatne analize stvarne propulzivne snage i moguće primjene", dodao je Li Јin-Vu.

Prošli je put Sjeverna Koreja na kopnu testirala raketni motor, koji se može upotrijebiti i u projektilima, u septembru prošle godine, takođe u prisutnosti najvišeg političkog funkcionera u zemlji.

Najnoviji test izveden je na kraju posjeta šefa američke diplomatije Tokiju, Seulu i Pekingu, tokom kojeg je izjavio da će Vašington napustiti "neuspjeli" pristup "strateškog strpljenja" prema Pjongjangu.

Tilerson je u Seulu takođe upozorio da je moguća američka vojna akcija protiv Pjongjanga, što je u oštroj suprotnosti s kineskim insistiranjem na diplomatskom i zaštitničkom pristupu susjedu.

Osiromašena i izolovana Sjeverna Koreja tvrdi da joj je nuklearno i raketno oružje potrebno za samoodbranu od "neprijateljskih snaga", uključujući SAD i njegovog saveznika Јužnu Koreju.

Od 2006. godine proveli su pet nuklearnih testova i lansirali niz projektila u sklopu nastojanja da razviju oružje koje bi dosegnulo američku teritoriju.

Izvor: Avaz