latinica  ћирилица
20/03/2017 |  09:21 ⇒ 16:59 | Autor: RTRS

Iduće godine moguć odlazak stranaca iz Ustavnog suda BiH

Strane sudije trebalo bi da iduće godine napuste Ustavni sud BiH, ukoliko Strategija za reformu sektora pravde u BiH bude realizovana planiranim tempom.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Savjet ministara BiH usvojio je prošle sedmice akcioni plan za sprovođenje Strategije, kojom se predviđa da u narednoj godini bude izrađen i u parlamentarnu proceduru upućen zakon o Ustavnom sudu BiH, navodi "Glas Srpske".

U Ministarstvu pravde BiH, koje je zaduženo da sačini zakon u koordinaciji sa ministarstvima pravde Republike Srpske i Federacije BiH i pravosudnom komisijom Brčko distrikta, ističu da je donošenje tog zakona izuzetno važno jer Ustavni sud BiH trenutno radi po sopstvenim pravilima.

U Ministarstvu pravde BiH naglašavaju da je veoma važno da, nakon više od dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, strane sudije budu zamijenjene domaćim.

Na odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH posebno insistira Republika Srpska jer su stranci konstantno sa bošnjačkim sudijama donosili odluke na štetu Srpske, a kap koja je prelila čašu bila je odluka po kojoj Dan Republike ne može biti proslavljan 9. januara jer je tog datuma i krsna slava Sveti Stefan.

Ministar pravde Srpske Anton Kasipović rekao je da je dobro poznat stav Republike srpske u vezi sa zakonom o Ustavnom sudu BiH.

"Došli smo do trenutka i okolnosti u kojima objektivno građani BiH koji imaju znanja i kompetencije mogu obavljati funkcije sudija u Ustavnom sudu BiH. Stvaranjem uslova da građani BiH budu sudije Ustavnog suda BiH pokazali bismo zrelost ove zemlje", naglasio je Kasipović.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović naveo je da SNSD već duže pokušava da prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH utaba put kojim bi stranci otišli iz te pravosudne institucije.

Prodanović, koji je i član Ustavno-pravne komisije kaže da je, ako je to usvojio Savjet ministara BiH, onda veća i mogućnost da bude prihvaćeno u daljoj proceduri.

Izvor: SRNA