latinica  ћирилица
20/03/2017 |  10:04 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Doboj: Služeni liturgija i parastos za Spomenka Gostića

U porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju danas su služeni liturgija i parastos za najmlađeg borca Vojske Republike Srpske /VRS/ Spomenka Gostića, koji je poginuo na današnji dan prije 24 godine.
Doboj - Parastos najmlađem borcu VRS Spomenku Gostiću - Foto: SRNA
Doboj - Parastos najmlađem borcu VRS Spomenku GostićuFoto: SRNA

Svijeće kod biste Gostiću u porti ovog hrama prislužili su malobrojni nekadašnji mještani, poznanici i poštovaoci najmlađeg borca VRS.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac VRS, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Јovići na planini Ozren.

Sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak gdje počivaju njegova majka i baka. Gornji Ulišnjak, kao i Spomenkovo selo Јovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Članovi Udruženja djece poginulih boraca Republike Srpske "Nasljeđe" juče su na groblju Gornji Ulišnjak, u federalnoj opštini Maglaj, položili vijence i odali počast Gostiću.

Mural sa likom Spomenka Gostića krasi dobojsku Ulicu vojvode Stepe, a spomen-bista otkrivena je 2014. godine u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Spomen-ploča i tabla sa nazivom ulice posvećene mladom heroju Vojske Republike, postavljene su juče u višegradskom naselju Garča.

Izvor: SRNA