latinica  ћирилица
20/03/2017 |  10:08 | Autor: RTRS

Pritvor za Senada Dedića, mjere zabrane za saučesnike

Sud BiH je za Senada Dedića, osumnjičenog za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme, odredio pritvor koji može trajati do 13. aprila ili do nove sudske odluke.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Sud je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze važne za krivični postupak, odnosno naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, saopšteno je iz Suda BiH.

Odbačen je prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora u odnosu na osumnjičene Almira Orlića, Denisa Salkića, Armina Fazlića, Amela Dedića i Alena Devića, te su prema njima određene mjere zabrane.

Zabrana se odnosi na napuštanje boravišta uz obavezu ovlaštenih službenih lica da dva puta dnevno nasumice kontrolišu da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama, te zabrana kontaktiranja sa određenim licima.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti ovih mjera biće vršena svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, Sud im može odrediti pritvor.

Senad Dedić, Almir Orlić, Denis Salkić, Armin Fazlić, Amel Dedić i Alen Dević osumnjičeni su za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme, te proizvodima dvojne namjene.

Izvor: SRNA