latinica  ћирилица
20/03/2017 |  12:00 ⇒ 12:15 | Autor: RTRS

Integracijom Balkana u EU do veće stabilnosti

Integracija jugoistočne Evrope kao cjeline u EU jedan je od najznačajnijih mehanizama za obezbjeđivanje stabilnosti i napretka u regionu, navodi se u rezoluciji usvojenoj u Zagrebu na sastanku Generalnog komiteta Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi /PSSEECP/ za pravosuđe, unutrašnje poslove i saradnju u oblasti bezbjednosti.
Generalni komitet procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi - Foto: SRNA
Generalni komitet procesa saradnje u jugoistočnoj EvropiFoto: SRNA

Zamjenici predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi Bariša Čolak i Momčilo Novaković učestvovali su u Zagrebu na ovom sastanku i na sastanku Generalnog komiteta za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu.

U rezoluciji se ističe i potreba efikasne borbe protiv terorizma i ekstremizma, te poziva na djelovanje, u skladu sa međunarodnim pravom, protiv onih koji finansiraju ili pružaju podršku i utočište terorističkim grupama.

Naglašava se značaj efikasnih mehanizama za nastavak parlamentarne saradnje, posebno u oblasti pravosuđa, te ističe potreba za uspostavljanje saradnje između sudija, tužilaca i pravosudnih institucija s ciljem jačanja regionalne saradnje u oblasti pravosuđa, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U rezoluciji se podstiče unapređenje regionalne saradnje između parlamenata zemalja članica u razmjeni najboljih praksi, usvajanju i usklađivanju zakonodavstva s pravnim nasljeđem EU, kao i u jačanju nadzorne funkcije parlamenata.

Rezolucija potvrđuje i važnost uloge parlamenata u aktivnom doprinosu promovisanju procesa proširenja EU, kao i u podsticanju razmjene znanja i iskustva sa parlamentima zemalja članica koje nisu u EU.

Na sastanku Generalnog komiteta za pravosuđe, unutrašnje poslove i saradnju u oblasti bezbjednosti, na kome je učestvovao Čolak, usvojen je izvještaj pod nazivom "Bezbjednosni izazovi u jugoistočnoj Evropi - regionalni odgovor".

Na sastanku Generalnog komiteta za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu, na kome je učestvovao Novaković, razmatran je izvještaj pod nazivom "Smanjenje zavisnosti od nabavke energije u jugoistočnoj Evropi", kao i Nacrt rezolucije o ovoj temi.

Ova dva dokumenta smatraće se usvojenim ako u narednih 10 dana na njihov sadržaj ne budu dostavljeni amandmani.

Izvor: SRNA