X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
donatorsko
20/03/2017 |  15:23 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS | Komentara: 0

Kusturica: Podvale dokonog Ćamila Durakovića

Projekat o formiranju nacionalnog parka "Drina", koji bi se spojio sa nacionalnim parkom "Tara" u Srbiji, nije nikakvo zamešateljstvo Emira Kusturice već projekat koji se radi pod pokroviteljstvom UNESKA, saopštila je Pres služba Emira Kusturice.
Emir Kusturica (foto:Sputnik) -
Emir Kusturica (foto:Sputnik)

"'Dnevni Avaz' je 17. marta objavio tekst pod naslovom 'Kusturica režira otimanje zemlje od srebreničkih Bošnjaka', koji je tendeciozan i vrvi od netačnosti, posebno u dijelu u kome se citira u potpunosti neupućeni a, prije svega, zlonamjerni nekadašnji načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković. Da ima čime da se bavi, dokoni bivši načelnik, vjerovatno, ne bi izmišljao zavjere, posebno ne pamflet kako 'Kusturica režira otimanje zemlje od srebreničkih Bošnjaka'", ističe se u saopštenju.

Iz Pres službe poručuju da je jasna namjera Ćamila Durakovića i njegovih šefova iz Sarajeva, poput Bakira Izetbegovića, da Emira Kusturicu gdje god mogu ubace u negativan kontekst, ali na njihovu žalost to im ne može proći.

"Niti je Kusturica otimao zemlju od Bošnjaka u Višegradu da bi sagradio Andrićgrad, što se može vidjeti u opštinskoj arhivi da je sagrađen na zemlji koja pripada opštini Višegrad, a kako to tvrdi zluradi i dokoni Duraković koji smišlja podvale, niti rezervat biosfere 'Drina' koji bi se spojio sa Nacionalnim parkom 'Tara' želi za sebe, a najmanje da on upravlja time i da bi neko želio da prevari Bošnjake", naglašava se u saopštenju.

Iz Pres službe Emira Kusturice navode da bi "dokoni i zluradi Duraković morao znati da je ovo međunarodni projekat koji doprinosi, prije svega, ustanovljavanju zaštićenog područja u BiH koje sada ne postoji, očuvanju ekoloških procesa i funkcija prekograničnih ekosistema, povećanja mogućnosti za stvaranje i uvećanje prihoda marginalizovanih zajednica pograničnog regiona, kao i povećanje ekonomskog i ljudskog kapitala u regionu".

"Dakle, tu nema nikakvog prekrajanja granica niti udara na integritet BiH. Naprotiv. Bio bi to rezervat biosfere na dobrobit svih, koji bi obuhvatao opštine: Bajina Bašta, Užice, Čajetina, Srebrenica, Višegrad i Rogatica. Uspostavljanje prekograničnog rezervata biosfere znači i prekograničnu saradnju u navedenoj oblasti, istorijsku povezanost lokalnog stanovništva i upućenost jednih na druge", pojašnjava se u saopštenju.

Iz Pres službe poručuju da nema nikakve zakulisne radnje i zamešateljstva, posebno ne prema scenariju koji izmišlja Duraković koji je, kako ističu, bio poznat po tome što mu je laž bila način vladavine dok je bio načelnik, a čega se očigledno nije odrekao ni sada kada, na svu sreću, više nije načelnik opštine Srebrenica.

Izvor: SRNA