latinica  ћирилица
20/03/2017 |  15:58 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

Preminuo Dejvid Rokfeler, glava "najmoćnije porodice na svijetu"

Milijarder, bankar i filantrop Dejvid Rokfeler preminuo je u 102. godini života, snu u svom domu u Pokantiko Hilsu, saopštila je njegova porodica.
Dejvid Rokfeler (foto:tribune.com) -
Dejvid Rokfeler (foto:tribune.com)

Rokfeler je najmlađi od šestoro dejce DŽona D. Rokfelera juniora i bio je posljednji živi predstavnik svoje generacije Rokfelerovih.

Bio je na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svijetu i nakon smrti svoje braće i sestara je postao "čuvar" bogatstva i čovjek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

"Američki kapitalizam je donio više koristi ljudima nego bilo koji sistem u bilo kom dijelu svijeta u bilo kom trenutku u našoj istoriji. Problem je pobrinuti se da se taj sistem sprovodi najefikasnije i najpoštenije moguće", govorio je Rokfeler.

Studirao je ekonomiju na Harvardu i Univerizetu u Čikagu, služio je vojsku, a zatim je poslovnu karijeru počeo u čuvenoj banci Čejs, koju su, iako je porodica imala samo pet odsto akcija, mnogi zvali Rokfeler bankom.

Nakon 35 godina karijere u kojoj je dvadeset godina bio na čelu Čejs Menhetna otišao je u penziju 1981. godine, kada je imao 65 godina.

Imao je ogroman uticaj u svijetu i ieo je posljednje generacije koja je koncentrisala novac i moć samo u najužem krugu porodice.

Sastao se sa više od 200 šefova država u više od 100 zemalja tokom karijere, a često je dočekivan kao i da je sam najviši državni zvaničnik.

Nakon poslovne karijere, trudio se da održi moć porodice i bavio se dobrotvornim radom, zbog kog je dobio i najveće američko priznanje za civile - Predsjednički orden slobode 1998. godine.

Oženio se Margaret Megrat 1940. godine i iza sebe je ostavio šestoro dece. Supruga mu je preminula 1996. godine.

Izvor: Agencije