latinica  ћирилица
20/03/2017 |  16:45 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

Rusi nisu upleteni u američke izbore; Obama nije prisluškivao Trampa

Direktori FBI i NSA rekli su da nisu našli nijedan dokaz da su ruske obavještajne službe mijenjale rezultat glasova u određenim američkim državama.

Oni svjedoče danas pred Kongresom SAD o potencijalnim vezama američkog predsjednika Donalda Trampa sa Rusijom i njegovim tvrdnjama da ga je prisluškivao bivši šef države Barak Obama.

Direktori FBI i NSA, DŽejms Komi i Majk Rodžers, govore prvi put javno o ta dva pitanja, koja su zaokupila američku javnost prethodnih nedjelja, prenosi AFP.

Rodžers i Komi su rekli da nemaju nikakve dokaze da su Rusi hakovali sistem i mijenjali glasove u državama Ohaju, Mičigenu, Pensilvaniji, Sjevernoj Karolini, Viskonsinu i Floridi. Dodali su da istraga o vezama između Trampovih saradnika i Rusije još uvijek traje.

Komi je izjavio da ispitivanje "uključuje istragu prirode bilo kakvih veza između pojedinaca povezanih sa Trampovom kampanjom i ruske vlade i to da li je postojala bilo kakva koordinacija između kampanje i napora Rusije".

- Pošto je u pitanju otvorena istraga koja je u toku i pod oznakom tajnosti, ne mogu da kažem više o tome šta radimo i čije ponašanje istražujemo - rekao je Komi.

Rodžers i Komi su najprije objasnili kako sprovode temeljnu istragu i istakli da neke detalje neće smjeti da objave.

Obama nije prisluškivao Trampa

Direktori američkih vodećih bezbjednosnih i obavještajnih agencija izjavili su danas da nemaju informacije koje bi potvrdile tvrdnje predsjednika Donalda Trampa da ga je njegov prethodnik Barak Obama prisluškivao prije izbora.

- Uz poštovanje predsjednikovih tvitova o tome da ga je prethodna administracija navodno prisluškivala, ja nemam informaciju koja bi podržala te tvitove - rekao je DŽejms Komi tokom svjedočenja u Kongresu SAD.

Isto stanovište, prema njegovim riječima, ima i ministarstvo pravde koje nadgleda FBI i druge agencije.

Komi je dodao da nijedan pojedinac ne može da naloži prisluškivanje nekog građanina Amerike, već da dozvolu za to daju sudovi poslije rigoroznog procesa odlučivanja.

I Majk Rodžers ji je odbacio sugestiju Trampove administracije da je Nacionalna bezbjednosna agencija zatražila od britanske obavještajne službe da špijunira predsjednika SAD.

Izvor: Agencije