latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:09 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Čović: Imamo ozbiljnu krizu funkcionisanja vlasti

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je aktuelna politička situacija u BiH zabrinjavajuća i da je na sceni ozbiljna kriza vlasti.
Mostar - sastanak HNS (Arhiv) - Foto: SRNA
Mostar - sastanak HNS (Arhiv)Foto: SRNA

- Imamo ozbiljnu krizu funkcionisanja vlasti. Kako izaći iz toga, pitanje je za one koji predstavljaju vlast u BiH. Јa sam više puta rekao da partnerstvo na državnom nivou imamo od tačke do tačke dnevnog reda, kako je čiji interes - istakao je on.

Čović, koji je predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, naveo je, da je teško definisati ko je vlast, a ko je opozicija.

- Imate na nivou izvršne vlasti u FBiH one koji su izašli iz vlasti, a zadržali određene funkcije. I to je nešto što je problem - dodao je Čović.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a ocijenjeno da je aktuelna politička situacija dosta zabrinjavajuća.

- Sa pozicije predstavnika HNS-a koji djeluju kroz različite institucije u BiH, treba djelovati kako bi se spasio projekat BiH na njenom evroatlantskom putu i izbjegao zastoj koji može uslijediti -rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, treba tražiti rješenja koja će probuditi odnose u BiH i aktivnosti koje su već postavljene kao zadatak. Dodao je su to stabilnost BiH, jačanje socijalnih i ekonomskih potencijala i jačanje evropskog puta.

Čović je najavio da će se do kraja aprila mnoštvo pitanja koja se guraju pod tepih naći u parlamentarnoj proceduri preko klubova hrvatskih stranaka i na federalnom nivou i na nivou BiH. Naglasio je da će se raditi na izmjenama izbornog zakonodavstva, kako bi se iduće godine mogli održati izbori.

Prema njegovim riječima, HNS je dao podršku hrvatskoj šestorci u Hagu. Haški je sud šestoricu Hrvata iz BiH bivših visokih zvaničnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i HVO-a u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima 1993. godine.

Izvor: SRNA