latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:25 ⇒ 19:02 | Autor: RTRS

Kormakova obišla Most na Žepi

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak obišla je nacionalni spomenik Most na Žepi, na kojem su okončani radovi hitne stabilizacije mosta, za šta je 62.600 dolara donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa pri Ambasadi SAD u BiH.
Ambasadorka Kormak u posjeti obnovljenom Mostu na Žepi - Foto: SRNA
Ambasadorka Kormak u posjeti obnovljenom Mostu na ŽepiFoto: SRNA

Most na rijeci Žepi nalazi se na listi ugroženih spomenika BiH od 2005. godine zbog oštećenja konstrukcije, pukotina i deformacija koje mogu uzrokovati dalje propadanje.

Uz obilazak nacionalnog spomenika, organizovano je i postavljanje informativne ploče sa osnovnim podacima o ovom izuzetno vrijednom dobru, saopštila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst sa natpisom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta, a pretpostavlja se da je sagrađen krajem 16. vijeka.

Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruisan na drugoj lokaciji zbog izgradnje HE Bajina Bašta. Njegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Partneri u implementaciji projekta bili su MZ Žepa, opština Rogatica i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Projekat restauracije Mosta na Žepi, kao i ostali projekti rehabilitacije nacionalnih spomenika BiH su od izuzetnog značaja za cjelokupnu baštinu BiH, a njihova implementacija predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i američke vlade koja se odvija putem Ambasade SAD.

Izvor: SRNA