latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:32 ⇒ 21/03/2017 | 07:30 | Autor: RTRS

Doboj: Zašto gradska vlast studentima umjesto stipendija dijeli pomoć? (VIDEO)

Grad Doboj odavno pretenduje da postane univerzitetski centar.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Međutim, kakva je briga o studentima govori podatak da je Doboj jedina lokalna zajednica u regiji koja nema stipendije za svoje studente.

Umjesto stipendija studentima gradska vlast u Doboju dijeli pomoć. Zašto je praksa socijalnog davanja nadležnima draža od konkursa na kojem bi svi bili ravnopravni i konkurisali za stipendiju , a ne za pomoć, opoziciji je odavno jasno.

- To je političko pitanje i predmet je ucjene studenata gdje se traže određene protivusluge stranačkog karaktera kako bi neko ostvario pomoć, kaže Danijel Gajić, odbornik SNSD-a u Skupštini Doboja.

- Razlog za to je opšte poznat svima, ako imate uspješnog studenta koji je završio fakultet , dobije posao, njega ne možete kupiti paketom, napominje Vedran Gligorić, odbornik SP–a u Doboja.

U budžetu grada stavka u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti na ime "pomoći učenicima, studentima i pojedincima" glasi na 200.000 maraka. Kako se to dijeli i kome, ne znaju ni oni koji su dio vlasti u ovom gradu.

- Ne znam te kriterije na koji način se dodjeljuju, zbilja je to malo i nezahvalno ali ne mogu pričati ono što mi nije poznato, kaže Sretko Đurković, odbornik NDP-a.

Derventa i Stanari stipendiraju sve svoje studente. Ne zaostaju ni Teslić i Petrovo. Zašto je suprotna praksa u Doboju, koji ima daleko najveći budžet u cijeloj regiji, nije jasno ni građanima.

Stipendiranje studenata u Doboju ranije je bilo pod istragom jer su preko Gradske boračke organizacije dijeljene stipendije uglavnom podobnim, a ne licima koja su pripadala toj kategoriji. Na meti kritika je i odluka skupštine grada da finansira samo studente koji studiraju na fakultetima čije sjedište je u Doboju. Kažu da je to finansiranje privatne škole, a ne studenata s obzirom na to da samo jedan fakultet u Doboju ispunjava te uslove.