latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:51 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Ko su izabrani predstavnici u mjesnim zajednicama? (VIDEO)

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora za članove savjeta mjesnih zajednica, SNSD je ubjedljivi pobjednik na području Banjaluke i Trebinja. Od ukupnog broja pozicija u banjalučkim mjesnim zajednicama, SNSD ima 80 % mjesta.
Glasanje - Foto: RTRS
GlasanjeFoto: RTRS

Glas za izbor članova savjeta mjesnih zajednica na području Banjaluke dalo je više od 22 hiljade građana, prvi su nezvanični rezultati. U GIK još sabiraju glasove, jer ima nepravilnosti koje bi se mogle odraziti na rezultat.

- Na dva biračka mjesta, a to su Obilićevo 2 i Lazarevo 2, učinjeni su propusti. Ponovo će se prebrojati glasovi, a to će uraditi komisija koju imenuje GIK. A za sada su objavljeni preliminartni i nekompletni rezultati, istakla je Nada Batinar, predsjednica GIK Banjaluka.

A prema podacima SNSD-ovih posmatrača sa terena, ova stranka ostvarila je dobar rezultat, čak bolji nego na lokalnim izborima prošle godine, kaže gradonačlenik Igor Radojičić. Uzimajući u obzir činjenicu da u ovim izborima nije bilo kampanje, rezultati su zadovoljavajući.

- U 46 od 57 mjesnih zajednica SNSD ima sam apsolutnu većinu i u još nekoliko s koalicionim partnerima. U svim MZ u kojima ima naših koalicionih partnera, DNS, Ujedinjena Srpska, SP imaćemo stabilne savete mjesnih zajednica. Meni je važno kao gradonačelniku, ovo je važan test i presjek nakon lokalnih izbora, poručio je Radojičić.

U izbornoj jedinici Obilićevo 1 građani su povjerenje ukazali Siniši Babiću (SNSD). Kaže da će nastojati da ovom naselju obezbijedi status urbane zone. Ima i prioritete.

- Imamo slučaj pristupnog puta Stepe Stepanovića i Ulice carice Milice. To je jedno veliko naselje od 240 stanova, gde je ružan pristup, kaže Babić.

GIK sabira glasove i u Trebinju, ali prema prvim rezultatima, stanje je isto kao i u Banjaluci. Izbori su na jugu Srpske održavani dva dana.

- Birali su se članovi za osam mjesnih zajednica u gradu i 10 u seoskim sredinama. U svih 18 su izabrani predstavnici, od 5 do 9 članova Savjeta, koliko ih najviše ima, to je na primjer u Gorici, ističe Željka Ružić, predsjednica GIK Trebinje

Od njih Trebinjci očekuju hitna reagovanja .

Rezultati glasanja u svih 49 prijedorskih mjesnih zajednica već su poznati. Izlaznost od 13, 98% je veoma dobra, kažu u GIK, a u ruralnim područjima glasalo je više od 50% građana.

- Najveći rezultat ostvario je DNS, od 307 pozicija osvojio je 150. Iza njega je SNSD s 26, SDA sa 25, grupa građana 25 i SDS sa 10 pozicija, napominje Željko Škondrić, predsjednik GIK Prijedor.

Izlaznost je mogla da bude i veća, kažu Prijedorčani.

Po objavi potvrđenih rezultata, kandidati imaju rok od 24 sata da ulože prigovor. Gradska izborna komisija nada se da će sve biti poznato do kraja ove nedjelje.