latinica  ћирилица
20/03/2017 |  19:23 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Linta: Neprihvatljivo konstantno hapšenje krajiških Srba

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je, povodom hapšenja penzionisanog kapetana bojnog broda bivše ЈNA Čedomira Borojevića, da je krajnje vrijeme da Vlada Srbije pošalje Zagrebu jasnu poruku da je neprihvatljivo konstantno hapšenje krajiških Srba putem hrvatskih potjernica.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Potrebno je da se otvori dijalog između dvije strane sa ciljem da postigne dogovor o kažnjavanju svih odgovornih za ratne zločine bez obzira na nacionalnu pripadnost", navodi se u saopštenju.

Linta traži da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije počne da raspisuje međunarodne poternice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije koji su naredili ili izvršili brojne ratne zločine protiv Srba.

Borojević je uhapšen na graničnom prelazu između Hrvatske i Crne Gore zbog navodnog napada ЈNA na Šibenik septembra 1991. godine. To hapšenje Linta smatra dokazom da aktuelna hrvatska vlast nastavlja da vodi antisrpsku politiku Franje Tuđmana.

"Biro Interpola u Zagrebu, na zahtjev hrvatskih sudova, u posljednjih nekoliko godina na mjesečnom nivou raspisuje međunarodne potjernice za krajiškim Srbima za navodne ratne zločine. U najvećem broju slučajeva ne postoje nikakvi dokazi za ratne zločine, ali Hrvatskoj nije cilj utvrđivanje istine, već je na djelu princip kolektivnog kažnjavanja Krajišnika", istakao je Linta.

Izvor: Tanjug