latinica  ћирилица
20/03/2017 |  19:42 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH bez stranih sudija od 2018? (VIDEO)

Strane sudije trebalo bi da napuste fotelje Ustavnog suda BiH sljedeće godine. Tako stoji u Strategiji za reformu sektora pravde u BiH. Da li će strategija biti i ispunjena, a zakon konačno donesen, kao i uvijek, zavisi od politike iz Sarajeva, koja inicijativu Milorada Dodika i Dragana Čovića o novom zakonu o Ustavnom sudu, nije pozdravila.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Ustavni sud bi, prema planovima koje bh. nivo pravi, konačno trebalo da bude uređen zakonom. Akcioni plan za sprovođenje Strategije za reformu pravosuđa usvojen je prošle sedmice u Savjetu ministara, a to znači da je 2018. godina rok za odlazak stranih sudija iz BiH. Ipak, šta je tačno bilo na sjednici Savjeta ministara, srpski ministri nisu sigurni.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Mirko Šarović kaže da za tako nešto ne zna.

- To je materija Ministarstva pravde. To pitanje je usaglašeno s entitetskim ministarstvima, sada se radi samo o akcionom planu, ne o Strategiji - kaže Šarović.

Najveći kočničar donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH i oduzimanju mandata stranim sudijama - SDA mijenja priču, makar u načelu. Kažu, neophodno je postići politički dogovor. Da li će ga ponovo baš oni onemogućavati, nisu rekli.

Potpredsjednik SDA Safet Softić kaže da "nisu oduševljni činjenicom da je u Dejtonskom sporazumu napravljena takva struktura Ustavnog suda".

-  Nismo mi neko ko svojoj zemlji misli na takav način da joj trebaju strani suci, ali Dejton je tako izbalansiran, tako napravljen, da postoji niz stvari koje su uzročno-posljedično vezane - kaže Softić.

U Republici Srpskoj su jasni – mora se donijeti zakon po kome će funkcionisati Ustavni sud.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović navodi da je najbitnije pitanje da je BiH kao država sposobna za demokratiju i sve druge izazove i da može među svojim građanima imati i sudije Ustavnog suda.

Kao i o svemu drugom u BiH, i o ovom pitanju neće odlučivati struka, nego politika. To potvrđuju i u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija kaže da će BiH kao suverena zemlja biti najsrećnija kad strane sudije odu.

Da li je i ovaj akcioni plan usvojen samo forme radi, znaće se za godinu dana. Do tada ćemo i dalje biti zemlja pravosudnog apsurda, gdje najviši sudski organ radi nezakonito.