latinica  ћирилица
20/03/2017 |  20:25 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Sudija u ratu i miru"

U Beogradu je večeras predstavljena knjiga "Sudija u ratu i miru", autora poznatog istražnog sudije iz Prištine Danice Marinković, a sadrži svjedočanstva o događajima u Račku, Klečki, te drugim zbivanjima na Kosovu i Metohiji, koje je Marinkovićeva istraživala.
Danica Marinković (Foto ICFЈ) -
Danica Marinković (Foto ICFЈ)

Marinkovićeva je rekla da je bilo teško biti sudija u ratu, ali da je bilo teško biti i sudija u miru, jer je radila na teškim krivičnim predmetima u vezi sa krivičnim djelom terorizam na Kosovu i Metohiji.

Ona je navela da su teoristi dvije decenije unazad smišljeno radili i preduzimali akcije, kako bi izvršili golgotu nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

"Počeli su sa svojom idejom za nezavisno Kosovo prvo političkim putem, raznim demonstracijama, štrajkovima, nasilnom kupovinom srpskih imanja. Imali smo slučajeve gde su napadali i ubijali Srbe, ili na njivi ili u školskom dvorištu, a ta ubistva nikada nisu razotkrivena", ispričala je Marinkovićeva.

Ona je dodala da je sve to zataškavano, te da su na kraju, "kada više nisu mogli da izdrže taj način", krenuli sa napadima na pripadnike policije, vojske i civile.

"Mi smo se još devedesetih godina suočili sa terorizmom, klasični primer terorizma koji se dešavao na Kosovu i Metohiji", istakla je Marinkovićeva.

Ona je dodala da je bilo situacija kada je gledala da teroriosti iz zasjede pucaju na policijsko vozilo, te da je, iako joj je to teško padalo, morala da istraje, sve zabilježi i zapiše u knjigu.

"Sve uviđaje koje sam izvršila, ja sam unela u knjigu. Knjiga je namenjena svim čitaocima koji bi hteli da je pročitaju. Pre svega, posvetila sam je Srbima sa Kosova i Metohije, gde god da su, jer istina o Kosovu i Metohiji treba da izađe na videlo", kazala je Marinkovićeva.

Nekadašnji ambasador Јugoslavije i ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Јovanović rekao je za Marinkovićevu da je "heroina našeg vremena u oblasti pravosuđa na prostoru Kosova i Metohije" i jedina žena u oblasti pravosuđa, koja se u srpskom narodu hrabro izdigla u kritičnom trenutku za zemlju, izlažući sebe mecima, radi utvrđivanja istine.

"Ona je to činila svojim znanjem, koje je nesporno, ali i nepristrasno i svojom istinoljubivošću. Kao vrhunski pravnik nije dozvoljavala da je strasti odvedu u stranu, nego se objektivno ponašala kao sudija, utvrđujući istinu", rekao je Јovanović.

Bivši ministar pravde u Vladi Srbije Nikola Selaković istakao je da je autor knjige ustvari "svjedok istorije", te da je knjiga istražnog sudije u Prištini, jako svjedočanstvo o prošlom vremenu.

"Ne samo o vremenu agresije NATO-a na SR Јugoslaviju, ne samo o vremenu devedesetih, već podseća na događaje od pre tri i po decenije, period osamdesetih godina. Podseća na vremena u kojima su koreni problema koji mi i danas proživljavamo baveći se najvećim političkim pitanjem srpske novovekovne države, a to je pitanje Kosova i Metohije", rekao je Selaković.

Akademik i istoričar, inostrani član SANU i član Senata Republike Srpske Јelena Guskova navela je da je današnji dan praznik svih rodoljuba, jer knjiga Danice Marinković ima veliki istorijski značaj.

"Pisana je kao svedočanstvo, a već je postala istorijski izvor. Nadam se da će buduće generacije svetskih istoričara proučavajući ove uspomene i svedočenja, popraviti svoje mišljenje o događajima i ulozi Srba i o onome što se desilo na Balkanu", kazala je Guskova.

Knjiga "Sudija u ratu i miru", koja je večeras predstavljena u "Ruskom domu" u Beogradu, prema riječima organizatora Pokreta za Kosovo i Metohiju, odgoneta uzroke i posledice, ali i "perfidnu metodologiju" otimanja južne srpske pokrajine.

Izvor: SRNA