latinica  ћирилица
20/03/2017 |  22:31 | Autor: RTRS

Makedonski demonstranti traže od predsjednika da ne podlegne pritiscima

Pristalice građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" protestovali su i večeras u Skoplju i nekoliko drugih gradova izražavajući nezadovoljstvo zbog "tiranske platforme", najavljujući za sutra najmasovnije proteste do sada.
Makedonija - protesti - Foto: RTRS
Makedonija - protestiFoto: RTRS

Organizatori protesta tvrde da "albanska platforma" ugrožava jedinstvenost i suverenitet Makedonije.

Oni su zatražili od predsjednika države Đorđa Ivanova da ne podlegne nikakvim pritiscima i lideru SDSM Zoranu Zaevu ne dodijeli mandat za formiranje nove
vlade.

Od evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Јohanesa Hana, koji sutra dolazi u Skoplje, demonstranti traže da se sastane sa njima, kako bi mu direktno prenijeli poruke sa ulica širom Makedonije.

"Ako komesar ne želi da nas primi, mi koji smo danima na ulicama i nemamo namjeru da idemo kući, pobrinućemo se da nas čuje", rekao je Bogdan Ilievski, jedan od organizatora građanske inicijative.

Iz Brisela je danas poručeno da će se komesar za proširenje EU sastati sa liderima političkih stranaka, ali da neće biti u mogućnosti da se sastane sa pristalicama građanske inicijative.

Pjesnik Slave Đorđo Dimoski u obraćanju demonstrantima osvrnuo se na makedonski jezik, njegovu istoriju, tradiciju i značenje.

"Kako da dijelimo ovo malo parče zemlje. Ovdje je puno Makedonaca, koji govore ovaj jezik i zato nema mjesta u ovom kutku da se dijeli sa drugim jezikom. Neki kažu imaju pravo na jezik. Da, imaju, već govore, pišu i uče. Ali, to ne može biti u Ustavu Makedonije", poručio je Dimoski.

Pristalice građanske inicijative na protestima su nosili slike DŽordža Soroša i transparente sa porukama "Soroš, skloni ruke iz Makedonije".

U Makedoniji protestuju i srednjoškolci čiji su protesti započeli u Prilepu, a zatim se proširili na cijelu Makedoniju. Učenici su danas protestovali u Ohridu i Bitolju.

Protesti u Skoplju počeli su, nakon što je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio SDSM i njihovog lidera Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim političkim formacijama pripremaju redefinisanje Makedonije i pozvao građane da se uključe u odbranu države.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi još od prijevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem prošle godine, nakon održavanja novih vanrednih parlametnarnih izbora poslije kojih do danas nije izabran predsjednik Sobranja i formirana Vlada.

Izvor: SRNA