latinica  ћирилица
21/03/2017 |  21:28 ⇒ 22:40 | Autor: RTRS

Završen festival poezije "Vitezovo proljeće"

Nastupima oko dvadeset pjesnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u Kulturnom centru Gradiška večeras je završen dvodnevni festival poezije "Vitezovo proleće".
Gradiška - festival poezije - Foto: SRNA
Gradiška - festival poezijeFoto: SRNA

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da Gradiška želi da postane regionalni centar kulture i zahvalio pjesnicima za učešće na festivalu.

"Gradiška je imala tu sreću da se ugledni pjesnici predstave djeci i omladini i da kod njih probude želju da jednog dana i sami postanu pjesnici" rekao je Adžić.

Direktor gradiškog festivala "Vitezovo proleće" Marko Šukalo naveo je da je festival prvog dana, koji je bio posvećen poeziji za djecu, u dva termina posjetilo oko 1.500 učenika.

"Pjesnici su posjetili i djecu ometenu u razvoju i djecu koja se liječe na pedijatrijskom odjeljenju gradiške bolnice. Obišli su i znamenitosti grada i njihovi utisci su fenomenalni", rekao je Šukalo.

Šukalo i urednik časopisa "Vitez" Nedeljko Popadić uručili su Kulturnom centru Gradiška i direktoru Željku Blagojeviću Diplomu za doprinos razvoju kulture, a Kulturni centar uzvratio je Poveljama, koje je dodijelio Popadiću, Bori Đorđeviću i predsjedniku Udruženja književnika Srbije Radomiru Andriću, koji zbog bolesti nije mogao da nastupi na festivalu.

Pjesnik i rok muzičar, popularni Bora Čorba rekao je da mu priznanje mnogo znači i da je festival "Vitezovo proleće" na kome je nastupio i prošle godine, sjajna pjesnička manifestacija.

"Žao mi je što nismo bili u punom sastavu. Sa nama obično ide i Raša Popov, kada mu to zdravlje dozvoljava. Djeca su divna, pjevala su sa nama, muzikalni su i dobro vaspitani, rekao je Đorđević.

Završnoj večeri poezije kojom je završen dvodnevni festival "Vitezovo proljeće" u gradiškom Kulturnom centru prisustvovalo je stotinjak građana.

Izvor: SRNA