latinica  ћирилица
21/03/2017 |  21:55 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Otvoreni Dani Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Beogradu

Izvođenjem etno muzičkog lutkarskog spektakla "Folklorna magija" u Malom pozorištu "Duško Radović" svečano su otvoreni Dani Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Beogradu.
"Folklorna magija" - Foto: SRNA
"Folklorna magija"Foto: SRNA

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević izjavio je novinarima na svečanom otvaranju da će se banjalučko pozorište predstaviti sa tri svoje bitne predstave namijenjene različitim uzrastima.

On je rekao da je "Folklorna magija", koja otvara gostovanje, etno muzički lutkarski srpski spektakl u čijoj su podlozi najljepše narodne melodije od Vranja do Krajine, na koje glumci izvode etide o ljubavi, životu, smrti stvarajući pred očima gledalaca improvizovane lutke od najrazličitijih etno-predmeta.

Druga predstava koja će biti odigrana je "Vuk i sedam jarića u muzeju bajki", namijenjena djeci uzrasta od četiri do devet godina, a trećeg dana biće odigrana kultna predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske "Tužni princ".

"`Tužni princ` nam je otvorio sva vrata svijeta. Sa njom smo 1998. godine bili prvaci tadašnje Јugoslavije na festivalu u Kotoru, igrana je na Bitefu u zvaničnoj konkurenciji među 10 predstava, izvođena je na `Zlatnom delfinu` u Varni, nacionalna TV Bugarske je snimila film, igrala je u Londonu, Moskvi, Omsku, Pečuju, Solunu....", rekao je Bjelošević.

Kuriozitet je da se predstava igra već 19 godina i to sa istim glumcima, a Bjelošević podsjeća da je postavljena pomoću donacije tadašnjeg Ministarstva za dijasporu Srbije.

Direktor Malog pozorišta "Duško Radović" Alek Rodić rekao je da je ovo gostovanje banjalučkog pozorišta u Beogradu prva saradnja, najavio uzvratno gostovanje u novembru u Banjaluci i izrazio nadu da će prerasti u tradiciju.

"Pozorište iz Banjaluke u pozorište `Duško Radović` donosi radost. Mi radimo u `dječijem` i `dečijem` pozorištu na radost naše dece. Ovo što nam Banjalučani večeras prikazuju, to je zaista nešto izvanredno. Oni se bave vrhunskim lutkarstvom na naše zadovoljstvo i drago mi je što su naši gosti", rekao je Rodić novinarima.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, kao i pomoćnik pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske, Tanja Đaković, koja je istakla da je izuzetno ponosna što Dječije pozorište Republike Srpske ima svoje dane u Beogradu.

"Smatram da će beogradska publika uživati u predstavama koje je Dječije pozorište pripremilo. To su zaista izuzetne predstave. Ovo je prvi put da beogradska publika ima priliku da uživa u jednoj takvoj predstavi kao što je `folklorna magija`", rekla je Đakovićeva.

Predstava "Vuk i sedam jarića u muzeju bajki" biće odigrana sutra u tri termina, od 10.00, 12.00 i 18.00 časova, u četvrtak, 23. marta u 10.30 časova ponovo će se izvoditi "Folklorna magija" , dok će "Tužni princ" zatvoriti Dane Dječijeg pozorišta Republike Srpske u četvrtak u 20.00 časova.

Dječije pozorište Republike Srpske iz Banjaluke osnovano je 30. decembra 1955. godine. Za posljednjih pedesetak godina na scenu je postavilo 279 premijera, a predstave je gledalo više od tri miliona gledalaca.

Od 2002. godine organizator je tradicionalnog Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji svake godine okuplja teatre iz desetak evropskih država.

Dani Dječijeg pozorišta Republike Srpske održavaju se u organizaciji Malog pozorišta "Duško Radović" i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Izvor: SRNA