latinica  ћирилица
22/03/2017 |  11:33 ⇒ 23/03/2017 | 19:06 | Autor: RTRS

"Budimo ljudi"- Mala Sofija treba našu pomoć; Bogdanić - FZO obezbijediće 200 hiljada maraka za nastavak liječenja(VIDEO)

Trogodišnjoj Sofiji Mićević, oboljeloj od akutne limfo-blastne leukemije, jedina nada je liječenje u Baltimoru u Americi.
"Srcem za Sofiju" - Foto: ilustracija
"Srcem za Sofiju"Foto: ilustracija

Za liječenje je potrebno oko 270 hiljada dolara.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske , Dragan Bogdanić rekao je za radio Republike Srpske da će Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za liječenje trogodišnje Banjalučanke Sofije Mićević obezbijediti oko 200 hiljada maraka za nastavak njenog liječenja u Americi.

Iz Kabineta predsjednika Srpske Milorada Dodika uplaćeno je 20 hiljada dolara.

"Zahvaljujem se predsjedniku i njegovom kabinetu za ovu pomoć koja puno znači, jer nam je novac za liječenje u inostranstvu neophodan, a vremena je jako malo. U ovom trenutku svaka pomoć nam dobro dođe", rekao je Sofijin otac.

On je dodao su Sofijini nalazi sve gori i gori, te da je u vezi s kćerkinim liječenjem vrijeme jako bitno.

Akciju prikupljanja pomoći pokrenula je Humanitarna organizacija "Budimo ljudi", a pomoći može svako od nas.

Savez sindikata Republike Srpske uplatio je 1.000 KM za liječenje trogodišnje Sofije i na taj način se, kao radnička organizacija, uključio u ovu humanu akciju sa najboljim željama da pomogne maloj Sofiji i njenim roditeljima da se izbori sa ovom opakom bolešću.

Sofiji je prvi put dijagnostikovana bolest u četvrtom mjesecu života. Od tada se,uz pomoć roditelja, lavovski bori za život. Transplantacija koštane srži u Beogradu, nažalost, nije uspjela. Njen organizam nije spreman za novu transplantaciju, a bez nje, izgledi za oporavak su gotovo nemogući.

"Poslije toga su nam u Beogradu rekli da oni više ne mogu što se tiče njenog slučaja ništa da rade. Rekli su nam u bukvalnom smislu da naše dijete možemo da odvedemo kući da čekamo. Kontaktirali smo mnoge klinike po Evropi. Nažalost, dobili smo negativan odgovor, a jedina klinika koja nam je pozitivno odgovorila bila je DŽons Hopkins, koja je preporučila početni tretman u trajanju od 4 mjeseca koji košta 270.000 dolara", govori Vanja Mićević, otac trogodišnje Sofije.

Očajni roditelji kucaju na sva vrata, da što prije prikupe sredstva. U pomoć im je pritekla Humanitarna organizacija "Budimo ljudi" iz Banjaluke.

"Akcija će biti provedena u nekoliko etapa i sa više aktivnosti na terenu. Konkretno od četvrtka, petka, možemo očekivati na više lokacija u Banjaluci kutije za priloge koje će građani moći da daju za Sofiju. Od 1.aprila kreće i humanitarni broj preko Mtelove mreže.

Sa Poštama Srpske imamo dogovor da pokrenemo akciju Dajrekt Mejla, gdje ćemo u narednom periodu preko pošta na 500 adresa uputiti uplatnice kovertirane sa iznosom od 100 KM, svim privrednim subjektima u RS i da na taj način oni daju svoj doprinos za liječenje Sofije", rekla je Danijela Došen koordinator akcije i volonter HO "Budimo ljudi".

Širom Srpske biće organizovani humanitarni turniri i druga okupljanja, postavljeni štandovi... Da bi se što prije prikupilo potrebnih 270.000 dolara, akciji se pridružila dijaspora preko stranice GoFondMe, gdje je za dva dana prikupljeno oko 13.500 dolara, zatim fondacija Aleksandra Šapića iz Srbije i mnogi drugi. I vi možete dati svoj doprinos, uplatom na neki od navedenih žiro računa, da bismo što prije Sofiju poslali na liječenje.