latinica  ћирилица
22/03/2017 |  13:08 ⇒ 23/03/2017 | 10:07 | Autor: RTRS

U Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika (VIDEO)

Republika Srpska objavila je svoje rezultate popisa. Ima nas 1.170.342. A da je Srpska bila u pravu, kada je odbacila rezultate objavljene jednostranom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića, potvrdio je i Savjet ministara, ali čini se kasno, jer su već otišli u ruke evropskih zvaničnika.
Popis stanovništva - Foto: Screenshot
Popis stanovništvaFoto: Screenshot

U Srpskoj živi 970.857 Srba, 148.477 Bošnjaka, oko 26.000 Hrvata i nešto više od hiljadu Crnogoraca, podaci su Republičkog Zavoda za statistiku. Na spisku su se našli Makedonci, Mađari, Albanci, Rusi, Ukrajinci i drugi.

Kada se sve sabere, u Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika. Prema podacima objavljenim jednostranom odlukom Velimira Јukića, ima nas 58 hiljada više nego prema podacima republičkog zavoda.

"Ono što je jasno odavno jeste stav Zavoda za statistiku, da je program koji je usvojio gospodin Јukić sporan, i da nije urađen u skladu sa zakonom", rekla je danas Radmila Čičković direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Da su rezultati sporni, potvrđeno je i na sjednici Savjeta ministara BiH 8. marta, na kojoj je utvrđeno da je Јukićev program obrade podataka popisa, donesen jednostrano.

"Rezultati su objavljeni na osnovu Јedinstvenog programa obrade podataka popisa donesenog jednostranom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH, bez saglasnosti statističkih institucija u BiH“, navodi se u zaključku Savjeta ministara.

Nakon priznanja Savjeta ministara, postavlja se pitanje kako odgovoriti na 3 hiljade pitanja iz Upitnika EU, i čijim će se podacima institucije u BiH rukovoditi.

„Što se tiče institucija Republike Srpske, za nas su relevantni jedino podaci Republičkog zavoda za statistiku kada je riječ o upitniku Evroske unije. Ipak to je pitanje o kojem će se tek polemisati i vjerujem da to treba da se riješi u okviru razgovora oko mehanizma koordinacije“, kaže ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Prema Republičkim podacima u Srpsku se doselilo skoro 760 hiljada ljudi. Najviše iz Federacije, dok se oko 100 hiljada lica preselilo iz jedne u drugu opštinu.

Iz inostranstva došlo ih je više od 180 hiljada. Vremenski posmatrano, u Srpsku ih se najviše doselilo tokom rata od 1991. do 95.godine.