latinica  ћирилица
22/03/2017 |  16:14 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Univerzitet iz Esena stipendira 50 studenata iz Banjaluke (VIDEO)

Univerzitet primijenjenih nauka za ekonomiju i menadžment iz Esena u Njemačkoj, u saradnji sa Fondacijom "Fairn-ecen", dodijeliće 50 jednokratnih stipendija po 200 evra studentima prvog i drugog ciklusa sa svih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Tim povodom, danas su se sastali sa studentima koji su aplicirali za sredstva.
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

Stipendiranje studenata Banjalučkog univerziteta počelo je 2014. godine. Stipendije je do sada dobilo 175 studenata. Ove godine prijavio se 191. 

"Ideja je nastala slučajno. Kad smo tada bili u posjeti, upoznali smo studenta koji je bio u veoma teškoj materijalnoj situaciji, i njegov nastavak školovanja je bio upitan. Tada smo došli na ideju da svake godine stipendiramo studente", kaže prof. dr Klemens Јeger, dekan Visoke škole za ekonomiju i menadžment Univerziteta u Esenu.

Rok za prijavu za stipendiju bio je otvoren do 31. januara, nakon čega je sva dokumentacija proslijeđena u Njemačku. Danas je organizovano i zvanično upoznavanje, a ko će dobiti sredstva biće poznato početkom aprila. 

"Prvenstveno je socijalni status bio kriterijum. Naravno oni su posmatrali i prosjek ocjena i buduće planove naših aplikanata i sve ono što su oni stavili u svojoj aplikaciji. Dakle, oni sami odlučuju. Proces je vrlo transparentan, na osnovu onoga što studenti njima dostave", rekla je Prof. dr Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci.

Stipendije su do sada dobili studenti bez jednog ili oba roditelja, studenti čiji su roditelji bolesni ili su nezaposleni i koji imaju minimalna i neredovna primanja, kao i oni koji su iz nekog drugog razloga u stanju socijalne potrebe.