latinica  ћирилица
23/03/2017 |  07:21 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Sjednica PD PS BiH bez poslanika SNSD-a, smijenjen samo Јusić (VIDEO)

U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Na prošloj sjednici, održanoj 7. marta, zbog nedostatka entitetske većine iz Republike Srpske upućeni su na naknadno usaglašavanje Kolegijumu Doma svi razmatrani prijedlozi zakona i većina ostalih tačaka dnevnog reda.

Ni današnjoj sjednici ne prisustvuju poslanici SNSD-a jer Predstavničkim domom predsjedava Šefik DŽaferović za kojeg tvrde da je bio umiješan u ratne zločine nad Srbima. Sjednici prisustvuju poslanici iz Saveza za promjene.

Ako članovi Kolegijuma Doma, koji, uz DŽaferovića, čine i Mladen Bosić iz SDS-a i Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, bude postigli saglasnost predložene tačke biće usvojene bez ponovnog glasanja poslanika, a ako ne bude saglasnosti, o njima će se ponovo izjašnjavati svi prisutni poslanici u drugom krugu.

To znači da će se usvojenom smatrati svaka tačka dnevnog reda ako protiv nje nije glasalo dvije trećine poslanika iz nekog od entiteta, odnosno 10 od 14 iz Republike Srpske, ili 19 od 28 iz Federacije BiH.

Poslanici SNSD-a nisu učestvovali u radu prošle sjednice, a poslanici Saveza za promjene, koji su prisustvovali sjednici, nisu glasali ni o jednoj tački dnevnog reda, zbog čega nije postojala entitetska većina iz Republike Srpske.

Mladen Bosić, zamjenik predstedavajućeg Predstavničkog doma BiH iz SDS-a, rekao je danas da će Savez za promjene učestvovati u radu Predstavničkog doma BiH jer ne želi blokirati rad institucija.

"Poznato vam je da je blokiran rad Doma naroda, odlukom SNSD-a i DNS-a, mi ne želimo blokirati i glasaćemo o zakonima po svom nahođenju koji budu i interesu RS i BiH", rekao je Bosić.

Delegat SNSD-a u Predstavničkom domu Lazar Prodanović izjavio je ranije Srni da na dnevnom redu nema nijedne tačke koja bi mogla da izazove neku posebnu zabrinutost.

Sjednica održana 7. marta bila je nastavak sjednice Predstavničkog doma započete 16. februara, pa prekinute zbog neprisustva poslanika iz Republike Srpske nezadovoljnih najavom pokretanja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržao smjenu ministra odbrane BiH Marine Pendeš /HDZ/ i njenog zamjenika Borisa Јerinića /SDS/, ali je prihvatio smjenu zamjenika Seada Јusića.

Zahtjev za smjenu podnijeli su poslanici SDP-a BiH i Demokratskog fronta, tvrdeći da su Pendeševa, Јerinić i Јusić "naredili i dozvolili upotrebu i učešće dijela Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske u Banjaluci".

Za Јusićevu smjenu u prvom krugu nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske, a u drugom krugu protiv smjene nije bilo dvije trećine poslanika iz Srpske.

Prije glasanja prihvaćen je prijedlog SBB-a da se prvo glasa o smjeni Pendeševe i Јerinića, a potom o smjeni Јusića.

Glasanju su prethodile dvije pauze od 15 minuta koje su tražili klubovi SDA i SDS-a.

Predsjednik Kluba SBB-a Mirsad Đonlagić tražio je u raspravi o ovoj tački dnevnog reda da se poslanici o smjeni ne izjašnjavaju u paketu, nego odvojeno o svakom.

On je podsjetio da je SBB-a ranije zatražio od Savjeta ministara BiH da Јusić, kojeg je ova stranka i predložila na to mjesto, bude razriješen ove dužnosti.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je u obraćanju poslanicima da će staviti u proceduru zahtjev SBB-a za smjenu Јusića ukoliko bude prekršio bilo koju zakonsku proceduru u vezi sa angažovanjem Oružanih snaga BiH na ceremonijama obilježavanja Dana Republike Srpske.

"Čekam izvještaj Ministarstva odbrane BiH koji je proslijeđen Predsjedništvu BiH. Ako u tom izvještaju bude jasno naznačeno i argumentovano dokazano da je Јusić prekršio bilo koju zakonsku proceduru u okviru nadležnosti i funkcije koju obavlja nemam razlog da ne pokrenem proceduru njegove smjene", istakao je Zvizdić.

On kaže da su Јusić i Pendeševa u svojim izjavama jasno naglašavali da prilikom angažovanja Oružanih BiH za Dan Republike Srpske nisu prekršene zakonske procedure i da je sve urađeno u skladu sa njima.

"Bilo bi normalno da Јusić koji je kandidovan ispred SBB-a i na osnovu toga dobio funkciju u momentu kada je postalo jasno da je izgubio podršku svoje stranke podnese ostavku na tu funkciju čime bi čitav proces bio riješen. Očito da nije dao ostavku smatrajući da su neargumentovani razlozi u obrazloženju zahtjeva za njegovu smjenu, jer smatra da nije prekršio nijednu proceduru u vezi sa zakonom", istakao je Zvizdić.

Prethodno, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a rekao je da poslanici SDS-a neće podržati zahtjev poslanika SDP-a i DF-a za smjenu ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika Seada Јusića i Borisa Јerinića, jer su naredili i dozvolili upotrebu i učešće dijela Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske u Banjaluci.

Bosić je rekao da se iza ovakve inicijative krije namjera da se u javnosti prikupi koji politički poen.

Prema njegovom mišljenju, sve je počelo političkom provokacijom Bakira Izetbegovića u vidu apelacije Ustavnom sudu BiH o ustavnosti Dana Republike Srpske koja je donijela višemjesečne rasprave koje nisu imale nijednu korist za građane.

BEZ PODRŠKE ZA HITNI POSTUPAK O IZMЈENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UPRAVI

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas prihvatio zahtjev Savjet ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH i on je poslat Kolegijumu Doma na usaglašavanje. Za ovaj zahtjev nije bilo potrebne većine iz Republike Srpske.

Ovim zakonskim prijedlogom omogućava se Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2 200 nevladinih organizacija upisanih u Registar kod Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i čini proces nadzora efikasnijim.

Poslanici su u drugom krugu glasanja prihvatili zahtjeve poslanika Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH da po hitnom postupku budu razmatrani Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Nije bilo rasprave o ove dvije i drugim tačkama dnevnog reda koje su na prošloj sjednici Predstavničkog doma, održanoj 7. marta, zbog nedostatka entitetske većine iz Republike Srpske upućene na naknadno usaglašavanje Kolegijumu Doma.

O njima će se poslanici izjašnjavati u drugom krugu što znači da će se usvojenom smatrati svaka tačka dnevnog reda ako protiv nje nije glasalo dvije trećine poslanika iz nekog od entiteta, odnosno 10 od 14 iz Republike Srpske, ili 19 od 28 iz Federacije BiH.

Izvor: SRNA