latinica  ћирилица
23/03/2017 |  10:29 ⇒ 10:30 | Autor: RTRS

SAD: Ubuduće bez laptopa i mobilnih na letovima?

SAD su zabranile putnicima da nose i uključuju elektronske uređaje na letovima sa Bliskog istoka ka Americi, strahujući od terorističkih bombi, koje su dovoljno male da stanu u bateriju laptopa.

Strah od mogućeg napada "Islamske države" naveo je američku Vladu da uvede zabranu korišćenja većih elektronskih uređaja.

"Njujork tajms" navodi da je zabrana uvedena da bi bili spriječeni planovi džihadista da razviju mini-bombe.

Obavještajni podaci do kojih su američki zvaničnici došli početkom godine pokazuju da islamisti rade na načinima kako da prokrijumčare eksploziv u avione koji lete ka SAD.

Agencija za bezbjednost saobraćaja, međutim, demantuje da postoji konkretna pretnja.

Mnogi putnici u avio-saobraćaju više ne mogu da zamisle put bez nekog elektronskog uređaja.

Oni nose računare i ajpede zbog posla ili svakodnevnog života i mnogima su dugi letovi nezamislivi bez tih uređaja.

Međutim, terorističke grupe već koriste elektronske uređaje kao eksploziv, a najnoviji primjer je događaj u avionu u Somaliji.

"Obavještajni podaci o kojima smo upoznati pokazuju da terorističke grupe nastavljaju da planiraju napade na putničke avione, kao i da razvijaju inovativne metode napada.

To uključuje i krijumčarenje eksplozivnih naprava u raznim uređajima iz svakodnevnog života", izjavio je Šon Spajser, portparol Bijele kuće.

Britanska Vlada uvela je slične restrikcije nekoliko časova nakon američke.

Putnici već prolaze složene preglede na aerodromima, mada neki smatraju da je ova dodatna mjera nepotrebna, uz već postojeće rendgene i skenere.

Stručnjaci za bezbjednost smatraju da je uklanjanje elektronskih uređaja iz kabine aviona - mudra mjera.

Ako se oprema odloži u prostor sa prtljagom, time se razdvaja od pojedinca koji može da detonira eksploziv, navode stručnjaci.

Kao posljedica novih mjera, neki letovi za SAD i Veliku Britaniju mogli bi da budu dugi i dosadni za putnike koji vole da prekrate vrijeme svojim kompjuterima i drugim elektronskim uređajima.

Izvor: SRNA