latinica  ћирилица
23/03/2017 |  11:29 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Košarac: Politika SDS-a je urušavanje institucija Srpske

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da SDS vodi politiku urušavanja institucija Republike Srpske i poltronstva prema lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- SNSD i dalje zastupa jasan stav, a to je da nećemo prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma sve dok im predsjedava Šefik DŽaferović /SDA/, koga prati njegova ratna hipoteka. DŽaferović ne može da predstavlja nas iz SNSD-a, jer ne želimo da vrijeđamo emocije mnogih naših ljudi koji su u proteklom ratu imali veoma tragične posljedice - rekao je Košarac novinarima.

On je ocijenio da SDS ima poltronski stav prema onima koji su ih izabrali da vrše vlast na nivou BiH, odnosno Bakiru Izetbegoviću.

- Građani Republike Srpske nisu izabrali SDS da vrši vlast u institucijama BiH. SDS je izabrao Izetbegović i to nije, kako kaže Mirko Šarović /SDS/, "briselska", već "Bakirova koalicija" - rekao je Košarac, reagujući na današnje optužbe zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića /SDS/ da "SNSD i DNS rade na rušenju dejtonskih institucija i institucija Republike Srpske".

Prema njegovim riječima, SDS ne poštuje ni institucije Republike Srpske ni zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, kao ni porodice srpskih žrtava, zarobljenih, logoraša u Republici Srpskoj.

On je u pitanje doveo i Bosićev politički kredibilitet zbog niza izbornih poraza, a posebno je upozorio na brojne kontakte Bosića sa stranim ambasadama u BiH gdje, kako kaže, ruši institucije Srpske, uključujući i njen Јavni RTV servis.

Košarac je kritike uputio i Šaroviću, za koga smatra da svoju politiku vodi na poltronski i sraman način, jer je, govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, želio da pokaže da nema komunikaciju sa Vladom Republike Srpske.

- Nema veće sramote za bilo kog Srbina u zajedničkim institucijama BiH od toga da nema komunikaciju sa institucijama Srpske. Šarović je poslao poruku Izetbegoviću i onim koji su ga izabrali da sjedi u Savjetu ministara, da on nema nikakvih dodirnih tačaka sa institucijama Republike Srpske - naglasio je Košarac i poručio da su institucije Republike Srpske jedine koje funkcionišu u BiH.

Izvor: SRNA