latinica  ћирилица
23/03/2017 |  11:44 | Autor: RTRS

Potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u Orašju

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Mirka Јurića tereti za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u Orašju 1992. i 1993. godine, saopšteno je iz Suda.
HVO - Orašje - Foto: RTRS
HVO - OrašjeFoto: RTRS

U optužnici se navodi da je Јurić, od avgusta 1992. do septembra 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Hrvatske vojske na jednoj i Vojske Srpske Republike BiH na drugoj strani, učestvovao u širokom i sistematskom napadu usmjerenom protiv civila srpske nacionalnosti na području opštine Orašje.

Јurić je, prema optužnici, počinio i pomagao progon srpskog stanovništva na nacionalnoj, političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom HVO-a i to ubistvima, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima u namjeri nanošenja velike patnje, ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optužnica tereti Mirka Јurića, bivšeg pripadnika Vojne policije 106. brigade HVO-a, za krivična djela zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Izvor: SRNA