latinica  ћирилица
23/03/2017 |  17:08 ⇒ 24/03/2017 | 07:32 | Autor: RTRS

Sjednica Predstavničkog doma PS BiH bez poslanika SNSD, smijenjen Јusić (VIDEO)

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo je održana bez poslanika SNSD-a.
Sjednica Predstavničkog doma PS BiH - Foto: RTRS
Sjednica Predstavničkog doma PS BiHFoto: RTRS

"Sve dok tom skupštinskom domu predsjedava Šefik DŽaferović nećemo prisustvovati sjednicama", poručili su iz Kluba poslanika SNSD-a. Poslanici iz SDS-ovog kluba bili su prisutni i, za razliku od prošle sjednice, glasali su o pojedinim tačkama dnevnog reda.

Nisu uspjeli spriječiti smjenu Seada Јusića sa pozicije zamjenika ministra odbrane BiH, kojeg grupa poslanika smatra krivim jer je dozvolio upotrebu i učešće dijela Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske, u Banjaluci.

Kriza institucija BiH se nastavlja iako je splasnulo događanje u vezi sa jednostranim vaninstitucionalnim zahtjevom za reviziju odluke MSP iz 2007. godine. Kao odgovor na takve poteze poslanici SNSD-a u kontinuitetu ne prisustvuju sjednicama PD, uz obrazloženje da će tako činiti sve dok Predstavničkom domu predsjedava Šefik DŽaferović.

- Njegova ratna prošlost je previše opterećena sumnjama o umiješanosti u ratne zločine nad Srbima, tvrdi šef poslaničkog kluba SNSD Staša Košarac.

- SNSD i dalje zastupa jasan stav, a to je da nećemo prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma sve dok im predsjedava Šefik DŽaferović /SDA/, koga prati njegova ratna hipoteka. DŽaferović ne može da predstavlja nas iz SNSD-a, jer ne želimo da vrijeđamo emocije mnogih naših ljudi koji su u proteklom ratu imali veoma tragične posljedice - rekao je Košarac novinarima.

Prisustvo današnjoj sjednici poslanici SDS-a pravdali su nastojanjem da ne učestvuju u, kako je kazao zamjenik predsjedavajućeg PD Mladen Bosić, rušenju dejtonskih institucija.

Sve u vezi s izmjenama Zakona o akcizama, kao uslovu za novi aranžaman s MMF-om, treba da izglasa koaliciona vlast na nivou BiH u kojoj je i SDS, rekao je Staša Košarac novinarima u skupštinskom holu, odgovarajući na prozivke Mladena Bosića.

- Građani Republike Srpske nisu izabrali SDS da vrši vlast u institucijama BiH. SDS je izabrao Izetbegović i to nije, kako kaže Mirko Šarović /SDS/, "briselska", već "Bakirova koalicija", rekao je Košarac, reagujući na današnje optužbe.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržao smjenu ministarke odbrane BiH Marine Pendeš i njenog zamjenika Borisa Јerinića , ali je prihvatio smjenu zamjenika Seada Јusića, za šta je SDS direktno optužio SNSD-ove poslanike koji su svojim nedolaskom omogućili ovakav ishod.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović, zatražio je da nadležna parlamentarna komisija u skladu sa Kodeksom ponašanja poslanika i delegata u PS BiH razmotri neopravdane izostanke poslanika sa sjednica domova i kazni ih.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog izmjene Zakona o Јavnom radio-televizijskom sistemu BiH koji je razmatran po hitnom postupku, a kojim se predviđa da postojeći model naplate RTV takse putem telekom operatera bude nastavljen do kraja godine. 

Po hitnom postupku usvojeni su Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.