latinica  ћирилица
23/03/2017 |  17:54 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Potražnja za mašincima! Osluškuje li obrazovni sistem potrebe tržišta? (VIDEO)

Inžinjer mašinstva jedno je od deficitarnih zanimanja.
Mašinski fakultet u Banjaluci (Foto: ekonferencije.com) -
Mašinski fakultet u Banjaluci (Foto: ekonferencije.com)

Broj nezaposlenih sa ovom diplomom Mašinskog fakulteta gotovo da je statička greška Zavoda za zapošljavanje. Kako bi kadar koji izlazi sa banjalučkog Mašinskog fakulteta bio što konkurentniji na tržištu rada, Omladinski komunikativni centar Banjaluka, uz podršku USAID-a, organizovo je javnu tribinu.

Poslodavci banjlučke regije bili su jasni – očekuju znanje, specijalizovane smjerove i diplomce koji žele da se usavršavaju. S obzirom da je riječ o deficitarnom zanimanju, ponuda tržišta je manja od tražnje, zbog čega su spremni da ulažu u svoje radnike.

- Oni ne očekuju odmah po izlasku sa fakulteta da smo spremni preuzeti posao. Dakle, daju nam određen vremenski period da se priviknemo i da se osposobimo za tu granu koju oni traže“ zelena, kaže Јovan marić, student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Studenti su se raspitivali o uslovima za zaposlenje, ali i o mogućnostima rada u inostranstvu, što i nije iznenađenje, s obzirom na odliv broja stručnjaka. Za privatne firme ove tribine odlična su prilika za predstavljanje svojim potencijalnim budućim radnicima.

- Za pet godina desiće se povećanje obima proizvodnje koje će pratiti sigurno povećanje broja radnika, poseobno visokoobrazovanih. Taj posao neko mora da nosi. Evo mi smo, želimo da slijedimo tu strategiju i da budemo prisutni na fakultetu, naglasio je Draško Plavljanin, "Kolektor CCL" d.o.o. Laktaši.

Odziv studenata nije bio veliki jer se većina, pokazuju istraživanja „Akademca“, za posao interesuje tek po završiteku fakulteta. Veći broj bi ih da radi u javnom sektoru, koji ima ograničene kapacitete. Zato su ovakve tribine i uvedene, kako bi mijenjali praksu – poručuju organizatori.

- Cilj pojačati praksu na fakultetima , pojačati popularnost kvalitetnih privatnih kompanija kod studenata, ukazati na to da se zaista sjajna perspektiva pruža i u privatnom sektoru kod jakih firmi, ističe Ane Јurić-Marjanović, program menadžer OKC Banjaluka.

Premda firme, na prvom mjestu, traže sadržinu – znanje, ne zanemaruju ni formu. Bar kada je riječ o prijavi za posao, koja u najvećem broju slučajeva, zbog gramatičkih i pravopisnih grešaka nepotrebno baca sjenu na, možda, sjajnog stručnjaka.