latinica  ћирилица
23/03/2017 |  18:08 ⇒ 19:26 | Autor: RTRS

Kijev: Rusija može učestvovati, ali putem satelita!?

Ukrajina je juče predstavnici Rusije Јuliji Samojlovoj zabranila nastup na Evroviziji jer je 2015. održala koncert na Krimu. Ipak, prema najnovijim informacijama, organizatori su saopštili da Rusija može nastupiti na takmičenju, ali putem satelita.
Јulija Samojlova - Foto: Screenshot/YouTube
Јulija SamojlovaFoto: Screenshot/YouTube

Predstavnici Rusije je, prema ukrajinskim zakonima, zabranjen ulazak na teritoriju Ukrajine naredne tri godine.

Iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), organizatora Evrovizije, rekli su da će poštovati zakone države domaćina ali da takmičenje ne smije imati veze s politikom. Zbog toga su donijeli odluku da Rusija nastupi putem satelitske veze, što se nije dogodilo nikad u 60-godišnjoj istoriji ovog takmičenja.

Samojlova bi trebalo da nastupi u drugom polufinalu, a ukoliko prođe u finale takođe će nastupiti preko satelitske veze.

Izvršni supervizor Evrosonga Јon Ola Sand rekao je da su razgovarali s ukrajinskim vlastima o tome da svi umjetnici budu prisutni na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope u maju.

- Naš imperativ je Evrosong bez politike i zbog toga smo imali obavezu da predložimo rješenje koje nadilazi takve probleme. Ponudili smo ruskom Kanalu 1 da Јulija svoj performans izvede uživo putem satelita - rekao je Sand.

Iz Referentne grupe Evrosonga se nadaju da Ukrajina neće nametnuti zabranu putovanja i da će uspjeti naći rješenje u skladu sa sloganom takmičenja "slavimo različitosti".

Zvanični Kremlj je pozvao Ukrajinu na preispitivanje odluke, a Samojlova je rekla da nije uznemirena.

- Predstavljam Rusiju pjesmom "Plamen gori" i ne razumijem zbog čega Ukrajina u djevojci poput mene vidi prijetnju. Ali ja ću nastaviti, jer nekako mislim da se sve može promijeniti - rekla je Samojlova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da odluka Ukrajine nije fer i izrazio nadu da će je ponovo razmotriti, jer "ova odluka ozbiljno umanjuje nadolezeća takmičenja".

Izvor: Agencije