latinica  ћирилица
23/03/2017 |  19:00 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Šta uopšte od institucija funkcioniše u BiH? (VIDEO)

Kriza se, sa nivoa BiH, prelijeva na nivo Federacije, i nazad.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Tako bi se, u ovom mandatu, mogla opisati politička situacija u BiH. Počela je incijativom Bakira Izetbegovića za ukidanje Dana Republike Srpske, nastavila se pokušajem revizije presude protiv Srbije, i na koncu stigla u Federalni parlament. Zato se opravdano postavlja pitanje: Šta uopšte od institucija funkcioniše u BiH?

Prvo su Bošnjaci preglasali Hrvate u Predstavničkom domu Federacije i poručili im rezolucijom da mogu da zaborave na treći entitet. Na to su Hrvati odgovorili otvorenim pismom, upozoravajući Bošnjake da krše Dejton i da otvoreno pokazuju unitarističke težnje.

Predstavnici SDA više ne skrivaju da ih želje i potrebe Srba i Hrvata ne zanimaju. To je jasno i Hrvatima.

Usvajanje Rezolucije osnažilo je i produbilo nacionalne podjele i još jednom, nesumnjivo, pokazalo da se bošnjačke stranke zalažu za unitarističku, a hrvatske za federalističku agendu.

Situacija ključa i na bh nivou, ali to je već stara stvar. Predsjedavajući Predsjedništva, Mladen Ivanić, vjeruje da tu nije kraj.

- U narednom periodu mogu se očekivati nove teške krize za Republiku Srpsku, i to podizanje tužbi protiv najviših srpskih zvaničnika zbog Referenduma o Danu Republike, kao i pokušaj redefinisanja statusa Brčko distrikta. Zbog zatezanja odnosa između SDA i HDZ-a BiH kriza u Federaciji i na nivou BiH, koju je izazvalo rukovodstvo SDA će se pojačati, a postoji mogućnost izbijanja novih kriza, poručio je Ivanić.

Da se sa Bakirom Izetbegovićem više ne može razgovarati u četiri oka, smatra Fahrudin Radončić, a to znaju lideri svih stranaka, jer, kaže, čim Izetbegović napusti sastanak, nastupi amnezija, a dogovor padne u vodu. Zbog toga, kaže, svi insistiraju na sastancima delegacija i potpisivanju zaključaka, ako ništa makar zbog svjedoka.

Da Izetbegović ne može da se dogovori sa Miloradom Dodik nije tajna, dodaje Radončić, ali krug sagovornika mu se rapidno sužava.

Oni koji sa nešto više iskustva gledaju posljednja dešavanja, smatraju da je neprihvatljivo da bošnjački ratni lideri, kao što su Bakir Izetbegović i Šefik DŽaferović, imaju itekakav uticaj na sadašnjost BiH.

Izetbegović se, smatra Srećko Latal, ne može smatrati odgovornim za krizu, bez obzira što je razotkrivena njegova namjera da kroz nezakonitu reviziju presude, podvali ne samo Srbima i Hrvatima, nego i sopstvenom narodu.

Dok se politika zabavlja proizvodnjom konflikata, o rješenjima ni riječi, a nema ih, bar u zajedničkim, pa ni u federalnim institucijama.