latinica  ћирилица
23/03/2017 |  19:01 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH- Opredjeljenje za dobijanje kandidature za članstvo u EU

Članovi Predsjedništva BiH informisali su danas predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine NATO-a Paola Alija da je BiH čvrsto opredijeljena za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Tokom susreta, kojem je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovao savjetnik Zoran Đerić, istaknuta je i potreba da BiH ima dobru saradnju i partnerski odnos s NATO-om u procesu aktiviranja Akcionog plana za članstvo, kao i produbljivanje saradnje u oblastima odbrane i bezbjednosti, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Doprinos dobroj saradnji s NATO-om, kako je rečeno tokom susreta, jeste i učestvovanje BiH u operacijama NATO vježbi, te angažman u NATO vođenoj misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu.

Na sastanku je istaknuto da BiH doprinosi naporima međunarodne zajednice u borbi protiv svih vidova terorizma i ekstremizma, a razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i zemljama zapadnog Balkana, kao i procesu evroatlantskih integracija zemalja regiona.

Sagovornici su naglasili da regionalna saradnja i dobri odnosi doprinose stabilnosti regiona i cijele Evrope.

Ali je u posjeti je BiH u sklopu učestvovanja na seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a i zasjedanja posebne grupe za Mediteran i Bliski istok, a pod nazivom "Zapadni Balkan: Tranzicioni izazovi, evropske težnje i povezanost s regionom MENA".

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su za kontinuiranu podršku i pomoć koju institucije EU i Italija pružaju BiH u procesu pridruženja EU i integracionom procesu ka NATO-u.

Izvor: SRNA