latinica  ћирилица
23/03/2017 |  19:22 ⇒ 22:22 | Autor: RTRS

Šok za Dobojlije, komunalna naknada novi namet gradske uprave (VIDEO)

Јoš se nisu smirile strasti zbog neopravdano podignutih cijena grijanja, vode i smeća, a na adrese Dobojlija stigao je još jedan namet.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Visoki računi za komunalnu naknadu toliko su iznenadili građane, da mnogi sumnjaju u njihovu tačnost.

Štamparska greška ili nešto drugo, ali malo ko u Doboju vjeruje da račun za komunalnu naknadu može da bude i trocifren. Uvjerili su se u to kada su na kućne adrese stigli dopisi iz DIRG-a, gradskog preduzeća koje ubire ovu naknadu. Mitru Gogiću račun je stigao na 250 maraka.

- Nikad ne dugujem ništa a ovo dugujem, meni se čini da nema građanina u Doboju da ne duguje za taj DIRG, mogu pisati koliko hoće, ispred građana niko ne stoji, kaže Mitar.

Komunalna naknada uvedena je prije nekoliko godina kada je Ustavni sud poništio naknadu za gradsko građevinsko zemljište. Dok jedni plaćaju drugi to ne čine, pa su visoki računi vjerovatno posljedica toga.

Prihod od komunalne naknade trebao bi da posluži za održavanje infrastrukture u gradu, ali sudeći po kakvim ulicama Dobojlije voze, biće da komunalna naknada krpi budžetske rupe a ne one koje bi trebala. U javnosti je poznato da je DIRG preduzeće za zapošljavanje stranačkih kadrova, pa su Dobojlije sumnjičave gdje ide prikupljeni novac.

Za stan od 60 kvadrata mjesečni iznos komunalne naknade iznosi oko 6 maraka. Godišnje ta naknada je oko 70 maraka, pa tako po pristiglim računima koji prelaze i 300 maraka proizilazi da je DIRG građanima poslao račune za prethodne četiri do pet pa i više godina.

Potvrdu toga potražili smo i u ovom preduzeću, ali do direktora čije ime stoji na računima nismo mogli.

U Udruženju za zaštitu potrošača kažu da još nemaju žalbi na pristigle račune. Dodaju da će ispitati zakonski osnov, ali i rokove zastare.