latinica  ћирилица
23/03/2017 |  21:53 ⇒ 23:42 | Autor: RTRS

Ivanić: Dejtonski sporazum se ne može promijeniti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je večeras da svi moraju biti svjesni činjenice da se Dejtonski sporazum ne može promijeniti i da su pozicije Republike Srpske definisane ustavom.
Mladen Ivanić (Foto:predsjednistvobih.ba) -
Mladen Ivanić (Foto:predsjednistvobih.ba)

- Ovog trenutka u međunarodnoj zajednici ne postoji ozbiljan zahtjev za bilo kakvu promjenu Ustava, trebamo se okrenuti stvarima koje se odnose na budućnost - rekao je Ivanić večeras u Brodu, gdje je kao počasni predsjednik PDP-a prisustvovao sjednici opštinskog odbora stranke.

Ivanić je ocijenio da su zadnji pokušaji SDA ono što je ta stranka učinila unazad nekoliko mjeseci - od pokušaja ukidanja Dana Republike Srpske, pokušaja da se ospori vojska za Dan Republike, kao i vaninstitucionalnog nametanja revizije presude po tužbi protiv Srbije.

Prema njegovim riječima, u suprotnom bi SDA mogla postati najveća žrtva.

Ivanić je izrazio nadu da se političari u BiH neće baviti prošlošću i da će u budućnosti više pažnje biti usmjereno ekonomiji, razvoju, boljem školstvu, zapošljavanju i ostalim životnim temama.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu postoje oni koji ne prihvataju realne mogućnosti i nastoje da proizvode krizu.

- Mislim da je međunarodna zajednica u međuvremenu postala realnija kada je pristup BiH u pitanju. EU je rekla je ne interesuje naš ustav već ekonomske reforme - dodao je Ivanić.

On kaže da je posljednja sjednica Predsjedništva BiH prekinuta odlaskom bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića i da je on adresa na kojoj se može dobiti odgovor kada će se stanje u Predsjedništvu BiH vratiti u normalu.

- Izetbegović mora reći kako vidi nastavak rada i dati određene odgovore. Ne možemo se ponašati kao da se nije ništa desilo. Šta je sa nalozima iz kabineta bošnjačkog člana bošnjačkim ambasadorima da se ne poštuje ministar iz reda srpskog naroda? - upitao je Ivanić.

On smatra da neko mora da se izvini ili da kaže da se takve stvari više neće dešavati i da se "pisma koja se šalju otvaraju samo zašto što je u Ambasadi BiH neko iz drugog naroda".

Izvor: SRNA