latinica  ћирилица
24/03/2017 |  09:28 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

Sud BiH potvrdio optužnicu u slučaju "Bobar banka"

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv svih osoba koje su optužene u predmetu Bobar banka, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.
Zgrada "Bobar" banke u Bijeljini - Foto: RTRS
Zgrada "Bobar" banke u BijeljiniFoto: RTRS

Optužnica obuhvata 16 lica koje se terete za finansijski kriminal i zloupotrebe, koje su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanijele štetu od oko 122,5 miliona KM.

Optužnica je potvrđena protiv Darka Јeremića, Petra Cacanovića, Ane Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonje Kurtuma, Saše Tomića, Slavice Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežane Vujinić, Dragice Tomić, Gorana Ignjatovića, Paje Panića, Drage Đukanovića i Јefe Bošković.

Optuženi se terete da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke a. d. Bijeljina te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

Na taj način su doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koje su u banci imale firme, organi uprave, kao i građani koji su zbog propasti banke ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriocima.

S obzirom na to da su u banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, opština i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno su oštećeni mnogi građani u oba bh. entiteta, kao i u Brčko distriktu BiH.

Kako je najavljeno, Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem blizu 60 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 2.500 dokaznih materijala. Istraga i optužnica u predmetu Bobar banka je jedna od najkompleksnijih istraga finansijskog kriminala koje su rađene u Bosni i Hercegovini i prvi predmet u kojem visina štete prelazi 100 miliona KM.

Izvor: Kliks