latinica  ћирилица
24/03/2017 |  10:37 | Autor: RTRS

SB odobrila BiH 74,5 miliona evra za unapređenje javnih finansija

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj od 74,5 miliona evra BiH koji je namijenjen Operaciji za razvojnu politiku javnih finansija, saopšteno je iz Svjetske banke.
Svjetska banka    (Foto:newzimbadve.com) -
Svjetska banka (Foto:newzimbadve.com)

Ovaj program obezbijediće budžetsku podšku za podsticanje donošenja politika vlasti u BiH, kojima bi bile unaprijeđene javne finansije i smanjeni fiskalni pritisci u srednjoročnom periodu.

BiH ima jedan od najvećih javnih sektora u svijetu u odnosu na obim svoje ekonomije, pri čemu rashodi vlasti čine skoro 44 procenta bruto domaćeg proizvoda u 2016. godini, a javna preduzeća još više povećavaju zastupljenost javnog sektora u ekonomiji.

Svjetska banka ocjenjuje da postoji dosta prostora za prilagođavanje veličine i povećanje efektivnosti javnog sektora u BiH.

Operacija za razvojnu politiku javnih finansija pruža podršku za mjere na smanjenju javne potrošnje za čak 2,3 procenta BDP-a u srednjoročnom periodu i postavlja temelje za dalje strukturalne reforme u pravcu efektivnijeg javnog sektora.

Reformske mjere u okviru ovog programa smanjuju rigidnosti tržišta rada i nabavke lijekova, te utiru put za pokrivanje neizmirenih obaveza i dublje strukturalne reforme na upravljanju javnim finansijama, finansiranju zdravstvenog sektora i restrukturisanju preduzeća u državnom vlasništvu, navodi se u saopštenju.

Svjetska banka ističe da ovaj program ima uporište u Reformskoj agendi koja predstavlja sveobuhvatan program strukturalne transformacije i podržavaju je vlasti u BiH i svi razvojni partneri, uključujući Evropsku komisiju, Međunarodni monetarni fond i Grupaciju Svjetske banke.

- Odobreni program prepoznaje napore vlasti u BiH na postizanju održive javne potrošnje u srednjoročnom periodu. Rješavanje pitanja glomaznog i neefikasnog javnog sektora je jedan od najznačajnijih aspekata Reformske agende, koja je dizajnirana da transformiše ekonomiju u skladu s kriterijumima EU i da ubrza rast i otvaranje radnih mjesta - istakla je direktor Svjetske banke za zapadni Balkan Elen Goldštajn.

Program ima uporište u reformama predviđenim u okviru dijela Reformske agende koje se odnose na javne finansije, što ima za cilj osiguranje fiskalne održivosti u ambijentu oporavka ekonomskog rasta.

To je i centralni dio Okvira partnerstva Grupacije Svjetske banke sa BiH, odobrenog u decembru 2015. godine. Okvir predviđa oko 750 miliona dolara novih zajmova od Svjetske banke u periodu 2016-2020. godina, u zavisnosti od obima i toka reformi.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH uključuje 11 operacija ukupne vrijednosti 497 miliona dolara.

Oblasti za koje se pruža podrška obuhvataju transport, zapošljavanje, energetsku efikasnost, lokalnu infrastrukturu, životnu sredinu, šumarstvo, upravljanje vodama.

Izvor: SRNA