latinica  ћирилица
24/03/2017 |  11:54 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

Čubrilović: Velika uloga žena u razvoju i jačanju parlamenta Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su žene imale veliku ulogu u razvoju i jačanju rada parlamenta Srpske.
Čubrilović: Velika uloga žena u razvoju i jačanju parlamenta Srpske - Foto: SRNA
Čubrilović: Velika uloga žena u razvoju i jačanju parlamenta SrpskeFoto: SRNA

"One su svojim radom i umijećem doprinijele tome da mnoge oblasti društvenog djelovanja budu uređene na bolji i prihvatljiviji način", istakao je Čubrilović, obraćajući se danas u Banjaluci na sjednici Odbora Narodne skupštine jednakih mogućnosti.

On je naglasio da je pozitivno što se danas u Republici Srpskoj žene nalaze na visokim društvenim i političkim položajima, a, prema statističkim podacima od svih profesija, žene u Srpskoj dominiraju u odnosu na muškarce u oblasti zdravstva, obrazovanja, umjetnosti, zabave i rekreacije.

Čubrilović je istakao da su od osnivanja Narodne skupštine u svim sazivima, osim u prvom, bile zastupljene i žene.

"U drugom sazivu Narodne skupštine bile su dvije žene. Broj žena narodnih poslanika povećavao se u svakom narednom sazivu. U sadašnjem, devetom sazivu Narodne skupštine, zastupljeno je 20 žena, dok u Predsjedništvu Narodne skupštine imamo četiri potpredsjednika - dvije žene i dva muškarca", naveo je Čubrilović.

On je rekao da od šest najznačajnijih funkcija koje odražavaju konstitutivnost, a koje su određene Ustavom Republike Srpske, na tri pozicije se nalaze žene, i to predsjednik Vlade Srpske, predsjednik Vijeća naroda i predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske.

Odbor jednakih mogućnosti Narodne skupštine Republike Srpske danas je u Banjaluci, uz podršku Misije OEBS u BiH, organizovao tematsku sjednicu pod nazivom "Žene i muškarci u brojkama", u okviru obilježavanja Sedmice ravnopravnosti polova.

Pozvani panelisti i učesnici na tematskoj sjednici su članovi Odbora jednakih mogućnosti, predstavnici DŽender centra, Ministarstva pravde, Ministarstva prosvjete i kulture, te Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Privredne komore i Zavoda za zapošljavanje Srpske, Ombudsmana za ljudska prava BiH, Ministarstva inostranih poslova BiH, Agencije za ravnopravnost polova BiH.

Јovičić: Poboljšati položaj žena i muškaraca

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske jednakih mogućnosti želi da ukaže na položaj žena i muškaraca u BiH i Srpskoj u svim aspektima života i da se ta slika poboljša tamo gdje je potrebno, rekla je predsjednik Odbora Sonja Karadžić Јovičević.

"Odbor namjerava da iznese što više podataka, činjenica o muškarcima i ženama u svim aspektima života u BiH i Srpskoj, te da odgovarajućim zaključcima utiče na to da se situacija mijenja", rekla je Јovičevićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da Odbor namjerava da na osnovu prikupljenih podataka vidi šta može da se uradi na zapošljavanju svih lica sa invaliditetom, a onda posebno muškaraca i žena.

"Osim zapošljavanja lica sa invaliditetom, tu su i oni čija su prava u domenu kancelarije Ombudsmana za ljudska prava BiH", navela je Јovičevićeva, koja je i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske.

Izvor: SRNA