latinica  ћирилица
24/03/2017 |  13:13 | Autor: RTRS

"Ledo" iz Čitluka nije uvozio sporni oslić

Agencija za bezbjednost hrane BiH obaviještena je da preduzeće "Ledo" iz Čitluka nije uvozilo, niti distribuisalo na tržište BiH proizvod oslić bez glave, porijeklom iz Španije, u kojem je u Hrvatskoj utvrđeno prisustvo endoparazita.

Riječ je o proizvodu firme "Ledo" - oslić bez glave, težine 500 grama, datum zamrzavanja 8. april 2016. godine, porijeklom iz Španije.

Konačnu informaciju o ovom slučaju Agencija će objaviti po okončanju inspekcijskog nadzora i prijemu povratne informacije od nadležnih organa od kojih je zatraženo sprovođenje odgovarajućih mjera, rečeno je Srni u ovoj agenciji.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da se zbog prisutnosti endoparazita iz prodaje povlači proizvod oslić bez glave, porijeklom iz Španije, koje je na hrvatsko tržište plasirano u pakovanju kompanije "Ledo".

Proizvod ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ali zbog vidljive prisutnosti parazita anisakis sp. nije u skladu sa normama o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog porijekla.

Izvor: SRNA